Snovi iz "pritvor hill-a"

"Ne govori mi da sam kurvin sin! Ja sam Bandini, Arturo Bandini!"
Ove dve rečenice često je vikao Čarls Bukovski dok bi se svađao sa ženom sa kojom je živeo. Arturo Bandini bio je lik kojeg je stvorio pisac Džon Fante, veliki uzor Bukovskog. Pojavljuje se u četiri romana Fantea, poslednji put u "Snovima sa Bunker Hila".
 
Bandini je bio alter-ego Fantea, baš kao što je Bukovskom za to poslužio Henri Kinaski. Ili, kao što je, kako su objavili tabloidi, Dijani Hrkalović poslužila Nika Rina.
 
Međutim, priču Dijane Hrkalović još nismo pročitali do kraja, a znamo da voli književnost, konkretno Bukovskog, čije citate koristi u svojim instagram objavama. Tako možemo da vidimo Hrkalović dok se u off-u ide poema Bukovskog, čije stihove bivša sekretarka MUP-a sada proživljava, jer joj matori pokvarenjak govori šta bi moglo da se desi ako ideš do kraja: "Moglo bi da znači zatvor, moglo bi da znači ruganje, ismevanje, izolaciju". Ali sve to dođe na svoje, optimista je Bukovski.
 
Godine pohvala i zaštite iz vrha vlasti sada su prošle, te deluje da je Hrkalović izopštena iz SNS familije kojoj je nekada pripadala. Zvanično, Hrkalović se sumnjiči za trgovinu uticajem u slučaju istrage ubistva na šinama iz 2017, kada je ubijen Vlastimir Milošević, za šta se sudilo i Veljku Belivuku. Tabloidno, za sva nedela srpske policije - od prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića do kriminalnih veza.
 
Tabloidi i politika ispisali su svoj krimi roman. Onaj o Dijani Hrkalović, najboljoj studentkinji psihologije, sjajnoj policajki, perspektivnoj političarki, osobi koja sve podređuje interesu svoje zemlje. Onaj o Niki Rini, huliganki koja "ide sa najjačom ekipom Grobara ubedljivo", o nekome ko naručuje ubistva advokata, ko kriminalce umesto da zatvara - oslobađa i nekome ko je u državnom sistemu ključna osoba, ali za mafiju.
 
Ako nas je način rada Srpske napredne stranke tokom 10 godina vlasti naučio nečemu, to je onda da se ne nagrađuje individualizam i genij, već poltronstvo. Zato je u slučaju Dijane Hrkalović teško poverovati da je sa 27 godina, kako su preneli mediji, "postrojavala" "sede glave" u MUP-u zahvaljujući svom autoritetu proisteklom iz znanja i iskustva. Partijsko vođenje države ne može da stvori državnu policiju, kao što ni partijska policija ne može u potpunosti da zaštiti građane.
 
Trenutna pozicija Dijane Hrkalović posmatra se i kroz prizmu navodnog sukoba između Vučića i Nebojše Stefanovića, kojem je dodeljena uloga negativca. No, zaboravlja se da je Vučić bio šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti kada je Hrkalović radila u BIA i potom prelazila u MUP. Tako najjači čovek u državi postaje žrtva sistema u čijem je stvaranju i sam učestvovao.
 
Uostalom, taj i takav sistem nagradio je Dijanu Hrkalović pre odlaska iz MUP-a plaketom "za izuzetan doprinos izgradnji i jačanju kapaciteta sektora bezbednosti i civilne kontrole službi bezbednosti". Sada je ta plaketa izložena na zidu nepravnosnažnih nepočinstava, gde ju je ekserom po sredini zakucala sama Srpska napredna stranka.
 
Ipak, predizborni inženjering u Srbiji je ubitačan - ubija istinu. Do izbora u aprilu sve može da bude predstavljeno kao reforma, kao obračun sa kriminalom bez obzira na to odakle dolazi. Jer kada nemate za šta da se uhvatite, a ovde bi to bile višegodišnje kazne za visoku korupciju i trgovinu uticajem, onda su tu pretpostavke, među kojima je i ona da bi sve moglo da bude rešeno blagom sankcijom. Jednim drugim naslovom Džona Fantea rečeno: "Čekaj do proleća, Bandini".
 
U međuvremenu, advokat Dijane Hrkalović poručuje da je ona i u pritvoru "vojnik partije" koji misli sve najbolje i o Vučiću i o Stefanoviću. Je li to opomena da je kao dobri vojnik samo izvršavala partijska naređenja ili pak da je pristala da odigra epizodnu ulogu u zamenu za honorar u vidu mirnog života?
 
Bilo bi zanimljivo kada bi Hrkalović na nekom od saslušanja, nakon što njeno ime bude bezbroj puta izgovoreno, ustala i počela da viče ka sudiji:
 
"Ja sam Stranka, Srpska Napredna Stranka!"
  • SRBIJA(nac)

    01.11.2021 15:41
    V O Đ A
    je dobavio u vlast apatride, prekodrince i kosovare (Hrkaloviće & ost)
  • Bela

    01.11.2021 14:06
    "Cekaj do proleca,Bandini"
    Odlican tekst Strika !
    Svasta se nesto ovde mulja a Sve je Jasno !
    Vlast ce se od proleca sigurno promeniti ali dali na bolje, ne znam ?
    Promene su potrebne ali ko ima Muda da napravi direktan zaokret ka boljem ?
    Sve sami poltroni Izvrsne Vlasti !
  • NOVOSADJANIN

    01.11.2021 12:11
    aKO IMA "MUDA"
    Sta je problem, ne razumem? Imala je nekog , ko je postavio na to mesto i dozvolio da radi to sto je radila. To je jasno, radila je po komandi.. Sada su je , ti isti, napustili. Sto ne stisne "muda" i ne ispriča javno sve sto zna? Mislim, jasno je sto.. ja ne bih smeo..ali se ona puhala da je faca.. pa, seko, budi faca sada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.