Šta orao krstaš iz naprednjačkog spota nije mogao da nam poruči?

Živimo u državi u kojoj još uvek nema preuzimanja odgovornosti za svoja dela, a kazneni sistem radi s vrlo ograničenim radnim vremenom.

Živi svet oko nas izuzetno je ugrožen, a jedini koji mu ugrožava opstanak je čovek.

U Srbiji je zabranjena upotreba pesticida koji se, ipak, godinama unazad lako pronalazi na tržištu, još lakše kupuje i potom koristi u svrhe koje dovode do onog tragičnog crvenog traga na leševima životinja. Nadležni se uvek ograđuju "dok ne stignu rezultati iz laboratorije", ali svi znamo da je furadan u širokoj upotrebi kod lovaca. Znamo i da ti isti lovci ne odgovaraju za svoja dela.

Znamo i da će analize pokazati prisustvo furadana u lešu upravo otrovanog orla krstaša na prostranoj oranici kod Kikinde. Nedavno sam saznala da se pomenute analize na otrove zapravo rade zato što troškove analiza snosi jedna nevladina organizacija, a ne država.
 
Orao krstaš je kritično ugrožena vrsta u Srbiji, ptica koja krasi naš nacionalni grb. Zbog divlje i opsesivne seče stabala i trovanja orlovi krstaši spali su na brojnost od svega pet odraslih parova. Ovo su zapravo napreci u brojnosti do kojih je došlo zbog upornosti pomenute nevladine organizacije i nekoliko entuzijasta u državnim ustanovama kojima je još uvek stalo da nešto preživi u ovoj državi.
 
Pojedine aktiviste za zaštitu životne sredine nedavno je posebno "zasvrbeo" zvaničan spot za predizbornu kampanju Srpske napredne stranke. U spotu visoke produkcije prikazan je orao krstaš koji šalje poruku građanima Srbije, glasačima.
 
"Kad su moji preci sleteli na grb Srbije, bilo nas je mnogo. Hrastovi su bili naše stražarske kule, odatle smo bdeli nad ovom zemljom. Padali i uzletali zajedno sa njom. Ne tako davno, ostalo nas je samo dvoje. Mi smo simbol Srbije, delimo njenu sudbinu. Raduje me da je to neko shvatio jer u poslednjih nekoliko godina, opet smo tu. Mladunci odu iz gnezda, kao što i treba da bude, ali tu su, napreduju i biće ih još više, ako ostanemo na pravom putu. Dok nad Srbijom lete orlovi, jedina granica su naši snovi".
 
Šta orao krstaš nije mogao da poruči? 
 
Interesantne reči odabrane su da opišu ljudsku odgovornost u ubijanju orlova krstaša. Orlovi zaista jesu simbol Srbije jer o njima suštinski brine šačica ljudi. Oni su upravo oni koji su "neki koji su shvatili" da se moraju preduzeti mere da bi ove ptice opstale i ponovo se gnezdile na visokim krošnjama hrastova, stražarskih kula. 
 
Mladunaca će zaista biti još više ukoliko Srbija ostane na pravom putu, ali je vrlo upitno da li je ova država trenutno uopšte na pravom putu. Da jeste, zar ne bismo imali adekvatnu kaznenu politiku prema trovačima? 
 
Pre dve godine istraživala sam kaznenu politiku Srbije za slučajeve trgovine i zatočeništva zaštićenih vrsta koje su stradale na teritoriji Vojvodine. Istraživanje podataka prekršajnih sudova je dalo poražavajuće rezultate: ukoliko i dođe do kazne prema počiniocima, one su toliko ispod zakonskih minimuma da možemo da ih platimo i mi, i ja. 
U jednom slučaju je zbog nezakonitog izlova štuke tokom lovostaja u Odžacima počinilac kažnjen sa 10.000 dinara jer se sudija smilovala na njegovom lošom finansijskom situacijom. Ukoliko je u krivolovu i trgovini vrsta ovakva situacija, kakva je tek u trovanju, koje se teže dokazuje i još teže procesuira?
 
To bi trebalo da bude fokus poruka u političkim kampanjama. Lako je reći da su jedina granica naši snovi dok nad Srbijom lete orlovi. Pravi izazov je obezbediti efikasnu državu koja će sprečiti bahate drugare, povezana, nepoznata i poznata lica, lokalne šerife i druge pojedince i organizovane grupe da svoju silu iskazuju nad onim čime se na našem grbu ponosimo.
  • Malteški soko

    16.05.2022 12:26
    Vreme je da na referendumu promenimo orla templara sa zastave, jer nas očito bije maler 700 godina, i da stavimo Hunda - vuka samotnjaka da nas krene. Može i neki, makar, polumesec da ima našta da skiči.
  • Dule

    14.04.2022 10:46
    Furadan
    Kako to lovci koriste furadan?
  • Steva

    13.04.2022 22:13
    Furadanko
    Gorice, od ovog teksta umalo zaplakah. Koliko je ovo tačno, hirurški precizno. Analize plaća neko udruženje, dok nas truju ludaci, fabrike, Kinezi, lokalni moćnici? Ima li kraja ovom ludilu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.