Novosadski s(t)an: Koliko vam još nedostaje za garsonjeru od 60.000 evra?

Ukoliko živite u zgradi, verovatno vam nije potrebno više od pet minuta hoda da naiđete na zgradu u nastajanju.
Novosadski s(t)an: Koliko vam još nedostaje za garsonjeru od 60.000 evra?
Foto: 021.rs

Još veće su šanse da, ako živite na višim spratovima, sa prozora imate pogled na neku od budućih "gardena", "avenija", kompleksa koji će vam ponuditi luksuz života iz betonskih snova. Dakle, bez zelenila. Ili sa taman toliko zelenila kako bi izostanak bio upadljiviji. 

Pa, ipak, gradi se. I, uprkos svemu, kupuje se. U čitavom tom kupujem-prodajem, iznajmljujem-rentiram igrariji, čovek sa prosečnom platom, može samo da zamišlja kako mu se ostvaruje novosadski s(t)an.

Poslednji zvanični podaci ukazuju na to da je Novi Sad jedno od najaktivnijih tržišta na kojima se kupuje i prodaje. Međutim, na prostoru Srbije, statistika ne laže (heh), tek svaka osma nekretnina kupljena je iz kredita. Sve ostalo isplaćeno je u kešu. 
 
Imate li vi taj novac? Prvo pročitate zvanične podatke, pa odete na sajtove za prodaju stanova, u samo-da-pogledam maniru, i vidite da su cene veće od onih rečenih. 
 
U sadašanjim okolnostima, u Novom Sadu nešto što bi se zvalo stambena politika postoji na jednom primitivnom nivou. Bez obzira na to da li su cene prenaduvane usled poskupljenja materijala, onih koji nekretnine kupuju kao investicije ili zbog pranja novca, na kraju ostaju uskraćeni ljudima kojima je stan potreban da bi u njemu, zamislite, živeli.
 
Osim urbanističkog razvoja, pred onima koji donose odluke u ime Novosađana jeste i pitanje toga na koji način će pružiti realnu šansu ljudima da žive u prostoru koji mogu nazvati svojim.
 
Dok cene nekretnina skaču, a gradska vlast to doživljava kao neku vrstu uspeha, stasava generacija koja nema mnogo čemu da se nada. To da mladi u Srbiji ostaju do svojih tridesetih godina u stanovima sa roditeljima tabloidnim manevrom pripisuje se "našem mentalitetu". Sve ostalo je, izgleda, u redu.
 
Da je malo kreativnosti kod inženjera naše stvarnosti, mogli bi da prodaju priču kako mladi danas žive slično kao i njihovi američki vršnjaci. Jer, i jedni i drugi, blagosiljani godinama u globalizacijskom vrtlogu, gledaju iste filmove, "hajpuju" zbog istih serija, slušaju sličnu muziku i imaju manje šanse nego što su imali njihovi roditelji da priušte sopstveni dom. 
 
Generacija je to kojoj nije ni dobro, ni loše, tako je, kako je. Stasavaju oni koji će pre razmišljati o potrošenim megabajtima nego o protraćenom vremenu. Perspektiva je takva da se u važne životne odluke ubraja i to koji ćeš paket kablovske imati - liga od 600 miliona je potreba.
Između kreditne linije i bele linije, verovatno će pre izabrati ovu drugu. Nekima će delovati izvesnije.
 
Istovremeno, generacija je to koja bi želela i porodicu, posao i stan. Želela bi da se promene stvari, ali svakodnevnica je ta koja ih zakuca nazad u krevet, u skrolovanje kroz oglase za posao van njihove struke i gledanje soba, kuhinja, kupatila i predsoblja koje verovatno nikada neće moći da priušte. 
 
Ta svakodnevnica koja zakucava dolazi u vidu sitnica. Na primer, kao nova tehnika ozelenjivanja drveća u gradu. Ni ne čudi da ovde kada kažete "drvo", prvo pomislite na seču, pa na stranačkog uhleba u jadnom komunalnom preduzeću i tek onda, možda, na hlad. 
 
Tako je pred mladima nekoliko izbora. Da čekaju tuđu smrt i nasledstvo, da čekaju da ovaj balon pukne, da ulete u kredit i uzbudljivost života od rate do rate ili da odu negde gde su mogućnosti, ako ništa drugo, bistrije.
 
I ostaje im da čekaju da im se ostvari s(t)an. Makar i vlažni, ali njihov.
  • A da pomognete

    25.08.2022 14:35
    Nekom ko nema nista
    Kako SE nepise ,ne govori,da drzava poklanja krovove nad glavom,onima Koji nemaju,a pritom imaju dece,a Jos I rade Po CEO Dan ,I nemogu da SE izbore.Bavite se ljudi problemima a ne utakmicama,setacima ,skupim odelima ,Jos boljim vozilima.Bez svega toga ce te ostati,a Dobro dela ce ziveti ,jer ce se prepricavati....cuce se....
  • Ana

    16.08.2022 16:41
    ima li zivota van garsonjere
    Dosli smo do toga da se trenutno ne moze naci porodican stan za manje od 100.000!!! Na stranu to sto i ti porodicni stanovi izgledaju kao garsonjera sa dodatom jednom ili dve polusobe, em skupo em nefunkcionalno.
  • Slucaj

    16.08.2022 09:10
    Beska
    Gradnjom zeleznice izmestili zeleznicku stanicu van sela i sad ljudima koji zive u selu treba 5 km da predju da dodju do iste. Bescanima je zeleznica bila zivot to im je bila veza s NS ili Indjijom gde su isli na posao a pored toga mnogo dece je upisivalo saobracajnu skolu i zaposljavalo se na toj istoj zeleznici. S tim je sada gotovo i poceli su da se iseljavaju u NS da zive kao podstanari jer nemaju nacin da dodju do posla.
    Samo 5km je razlog zbog kog ce jedno selo biti unisteno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.