79% ničega

Pre nekoliko dana, razgovarajući sa novinarima povodom sasvim druge teme, premijerka Srbije je "usput" obavestila javnost da je pozvala OEBS da povodom predstojećih izbora uputi misiju u Srbiju.
79% ničega
Foto: 021.rs
Naglasivši da je između dva izborna ciklusa implementirano čak 79% preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), premijerka je izrazila nadu da će misija ODIHR ovog meseca posetiti našu zemlju.
 
Iz šturog saopštenja za javnost koje je tim povodom istovremeno objavljeno na veb sajtu Vlade nije se moglo saznati više. Osim informacije da je premijerka uputila pismo direktoru ODIHR sa zahtevom da razmotri mogućnost upućivanja misije u Srbiju, ono sadrži samo još par fraza poput "premijerka je istakla da je dosadašnju saradnju između Republike Srbije i ODIHR-a karakterisala snažna posvećenost demokratskim vrednostima, transparentnosti i vladavini prava" ili "Srbija je kroz tu saradnju pokazala svoju posvećenost implementaciji ODIHR preporuka, poboljšanju zakonodavnog okvira i unapređenju celokupnog izbornog okruženja".
Iako je malo verovatno da će misija ODIHR doći, premijerkina izjava i saopštenje otvaraju bar dva pitanja. O kakvim izborima se zapravo radi? I kakva je zaista posvećenost naše vlasti poboljšanju zakonodavnog okvira i unapređenju izbornog okruženja?
 
Jer, bar sa stanovišta relevantnih pravnih činjenica, još uvek može samo da se spekuliše o predstojećim izborima. Spekulacije uključuju izbore za narodne poslanike, za poslanike skupštine Vojvodine i za odbornike u skupštini grada Beograda, pa i lokalne izbore, ali je nejasno u kojim lokalnim samoupravama. 
Svi izbori će biti vanredni, jer Ustav i zakoni ne predviđaju redovne izbore sada. Ali iako nisu obezbeđene ni osnovne formalne pravne pretpostavke za raspisivanje nijednih, niti se čula i jedna reč onih u čijoj je nadležnosti da ih raspišu, ipak "znamo" da će biti održani 17. decembra. 
 
To je (protivno ustavnoj odredbi da "političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi") apsolvirao vrh vladajuće stranke, tačnije tako je odlučio i javnosti saopštio njen, makar i neformalni lider.
 
A o odnosu vlasti prema preporukama ODIHR – mada je u Vladinom saopštenju za javnost opisan u superlativima, a premijerka to još potkrepila i podatkom o njihovom izvršenju u visokom procentu od 79% – činjenice govore sasvim drugačije.
 
Završni izveštaj ODIHR iz avgusta 2022. godine o aprilskim izborima održanim te godine sadrži devet prioritetnih preporuka, koje Srbija treba da ispuni kako bi sledeći izbori bili održani pod uslovima koji odgovaraju demokratskim standardima. Bilo bi vrlo zanimljivo čuti od premijerke koje su od tih preporuka navodno ispunjene.
 
Ne postoji (mada bi morao postojati) nikakav dokument Vlade o implementaciji ovih preporuka, ali čak i sasvim lapidaran osvrt na ono što (ni)je urađeno potpuno demantuje tvrdnju o posvećenosti Vlade preporukama ODIHR-a. 
 
Već na početku takvog osvrta, neminovno upada u oči da nije poštovana čak ni prva, osnovna preporuka – da zakone treba unaprediti mnogo pre sledećih izbora. Ne samo da to nije učinjeno, nego je nakon što su izbori već bili najavljeni menjana Odluka o izborima poslanika u skupštinu AP Vojvodine i utvrđeni predlozi novih medijskih zakona.
 
ODIHR je u ocenama izbora markirao neravnopravan pristup medijima, pritiske na zaposlene u javnom sektoru sa ciljem da podrže vladajuće partije, velike razlike u raspoloživim resursima za finansiranje kampanje i zloupotrebe administrativnih resursa, kao faktore čiji je kombinovani uticaj doveo do nejednakosti među učesnicima izbora 2022. 
 
Ali uprkos preporukama ODIHR, nije utvrđena jasna zakonska granica između vršenja javne funkcije i aktivnosti u izbornoj kampanji, nisu preduzete mere za sprečavanje zloupotrebe položaja i javnih resursa, nisu uspostavljeni nikakvi mehanizmi za sprečavanje pritisaka na birače, posebno one zaposlene u javnim institucijama i preduzećima.
 
Vlast je, evidentno, već u kampanji – o čemu uz ostalo govore oslobađanje od plaćanja naknade za konverziju građevinskog zemljišta za bogate investitore, najava jednokratne isplate 20.000 dinara i povećanja penzija i plata, neposredno pred izbore. Intenzivno eksploatiše mogućnost da predstavljanje infrastrukturnih projekata koristi da bi rezultate države prikazala kao stranačke rezultate. 
 
Ignorisala je preporuku ODIHR da se, umesto necelishodne zabrane medijima da o aktivnostima javnih funkcionera izveštavaju samo poslednjih 10 dana pred izbore, uvede zabrana tokom cele kampanje.
 
Nisu primenjene ni preporuke koje se tiču finansiranja političkih aktivnosti. Nije uvedeno ograničenje maksimalnih troškova kampanje po jednoj izbornoj listi, niti je izmenjeno besmisleno postojeće rešenje po kome se sredstva za finansiranje kampanje iz budžeta uplaćuju neposredno pred izbore. 
 
Važeća rešenja i dalje favorizuju finansijski superiorne stranke vlasti i onemogućavaju druge učesnike izbora da budžetska sredstva efektivno koriste.
Nije sprovedena ni preporuka o reviziji biračkog spiska i registra matičnih knjiga. Nije učinjeno ništa ni povodom preporuke da se obezbedi nezavisnost i objektivnost REM-a.
 
Šta god da je vlast navodno radila, ni na pravnom ni na faktičkom planu nije se promenilo praktično ništa. A koliko god procenata ničega je – ništa. To naravno važi i za fabuloznih 79% što znači da će se i predstojeći izbori održati pod neravnopravnim uslovima.
 
Ali čak i takvi izbori su šansa da građani izlaskom na njih u što većem broju pokažu da ne žele da žive u iluzionističkim projekcijama "demokratskog društva" i "ekonomskog tigra" dok im se zemlja u stvarnosti nalazi na dnu liste najsiromašnijih u Evropi i guši u korupciji i kriminalu. Da pokažu da žele da žive u normalnom društvu.
 
Tekst Rodoljuba Šabića prenosimo sa portala Peščanik.
  • general

    24.10.2023 07:54
    slogan
    za izbore objasnimo zgubidanima !
  • toza

    24.10.2023 07:37
    kako god okreno , ranije odslušani kursevi političkog marketinga i potrebna praksa
    političkog marketinga besprekorno funkcioniše u praksi.
    "samo potrebne vesti i provereno najbolje vesti daju se medijima "
    "sve što treba da znamo šalje se proverenim putevima i proverenim medijima"
    "cenzura proverava sve komentare i objavljuje se samo ono što odgovara pravilima"
    i potrebno je da publika to prihvati
  • xqt

    24.10.2023 06:37
    Poslušna
    Tzv premijerka samo prenosi reči njenog gazde, a on je ovih dana prilično konfuzan, tako da nije zameriti brnabićki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.