(Ne)saglasnost

Ili, kako bi to rekla pesma Manic Street Preachers-a, "If you tolerate this then your children will be next".
(Ne)saglasnost
Foto: 021.rs
Pišem ovaj tekst kako bi moja deca, koja su trenutno ljuta na mene jer sam odbila da učestvujem u još jednom protivzakonitom izvlačenju novca iz budžeta, jednog dana razumela ovu moju odluku. 
 
Pišem zato što su moja deca normalizovala to da "dobijaju pare od Vučića" ili "vaučere od Šapića", kao da ih oni dele iz svog džepa a ne iz svih naših džepova. 

A najviše pišem zbog toga što je samo par dana nakon što je objavljena vest o tome na koji način su zloupotrebljena sredstva koja su dodeljena na javnom konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ponovo, Vlada Srbije, na predlog tog istog Ministarstva, dana 29. novembra 2023. donela Uredbu o uplati 10.000,00 svim učenicima državnih i privatnih srednjih škola u Srbiji.

Neću ulaziti u to po kojim sve osnovama je ova Uredba protivzakonita. I nije prva u istoriji Vlade Srbije poslednjih godina. Ali ono što je specifičnost ove Uredbe jeste činjenica da uplata ne ide putem prijavljivanja na sajtu e-uprave, kao u prethodnim slučajevima kada se "pomoć" delila nakon što je usvojen zakon o dodeli pomoći, već da je roditeljima srednjoškolaca ponuđeno da dostave broj svog računa i da potpišu saglasnost.
 
Bilo ko ko bi sutra osporavao zakonitost ove odluke, bio bi suočen sa argumentom Vlade da su je roditelji srednjoškolaca učinili pravno validnom činjenicom davanja saglasnosti.
 
Kao neko ko već 18 godina pruža pomoć i podršku žrtvama i pravnu pomoć, i vidi kako država milione i milione evra budžetskih sredstava daje novoosnovanim i fiktivnim nevladinim organizacijama, koje postoje samo u APR-u i nigde drugde, ja ne bih sebe mogla da pogledam u ogledalo kada bih potpisala ponuđenu saglasnost. 
 
Na isti način su verovatno završila i sredstva koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta). Već šestu godinu za redom, na konkursima za dodelu tih sredstava, nijednoj nevladinoj organizaciji koja stvarno pruža pomoć i podršku žrtvama i besplatnu pravnu pomoć nisu dodeljena sredstva za pružanje besplatnih usluga građankama i građanima.
 
Potpisivanje saglasnosti bi za mene lično značilo saglašavanje sa tim što su milioni i milioni evra budžetskih sredstava otišli u (ne)poznatom pravcu i (ne)poznate ruke, kako bi Vlada Srbije "oprala" svoj trenutno loš imidž.
 
Saglašavanje sa činjenicom da i dalje nisu izmenjene protivustavne i diskriminišuće odredbe Zakona o finansijskog pomoći porodicama sa decom, da se deca koja žive u siromaštvu izmeštaju u hraniteljstvo, jer siromašni roditelj ne može da dobije ni 10% iznosa koji dobija hranitelj za brigu o detetu, da država godinama odbija da osnuje Alimentacioni fond kako bi sva deca imala minimum sredstava za život…
A u međuvremenu, dok traje prikupljanje saglasnosti, Šapić, čije se ime pominje u vezi sa fiktivnim organizacijama koje su dobile sredstva na javnim konkursima, drugu godinu za redom je ispraznio budžet Grada podelom vaučera svoj deci u Beogradu u vrednosti od 6.000,00 din.
 
Svesna sam dok ovo pišem da drugi roditelji u Srbiji, koji žive na granici siromaštva ili u siromaštvu, nemaju tu mogućnost koju ja imam da mogu da odbiju svoje srednjoškolce koji im traže da potpišu saglasnost. Ova Vlada je smislila savršen način da, preko srednjoškolaca, koji su pre svojih roditelja saznali da "Vučić daje pare", legalizuje protivzakonitu Uredbu. 
 
Ja sam kao roditelj stavljena pred đavolji izbor – da dam saglasnost na sve što se u ovoj državi radi protivzakonito ili da se suočim sa činjenicom da će moja deca biti ljuta na mene zbog odluke koju sada ne mogu da razumeju.
 
Zato podržavam sve one koji to mogu, da ne daju svoju saglasnosti i da ne učestvuju u normalizaciji i legalizaciji protivzakonitih postupaka Vlade Srbije. Jer ako i dalje budemo ovo tolerisali, našoj deci će nelegalnost postati normalnost.
 
Tekst (Ne)saglasnost je prvobitno objavljen na sajtu Peščanik.net.
  • S56

    01.12.2023 07:56
    Nismo baš 100% nebeski
    Primanje milostinje, ili mita, kako hoćete, je prihvatljivo većini naroda i biće potrebne decenije da se nešto promeni.
  • Motorola

    01.12.2023 07:43
    @BoeserWolf
    Lose je uvek LOSE.
    I nije istina da generacije 60tih aminuju bezobrazluk, nepravilnosti i nezakonitost. A sigurno ih nema 95% jer kazu da ima 1.5 miliona penzionera. Ko su ostali " nenormalni"?
  • Računajte Nas

    30.11.2023 21:37
    Za Bolje Sutra
    Našoj deci i nama,33 godine je ovo noćna mora.
    Mi nelagodnosti živimo,dočekali smo je odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.