Izborna frka: Prva "koalicija" u Novom Sadu - SNS-SPC

U narednih nekoliko meseci gotovo sve što se dogodi u Novom Sadu ima potencijal da postane predmet predizborne kampanje.
Izborna frka: Prva "koalicija" u Novom Sadu - SNS-SPC
Foto: 021.rs
Serijalom "Izborna frka" izvući ćemo novosadsku politiku iz prostranstva irelevantnosti i usmeriti luč ka sitnim vladarima našeg grada i onima koji pretenduju da promene poredak stvari (i budu isto).
 
Malo ko je mogao da pomisli da će se saopštenjima ratovati zbog crkve koje (još uvek) nema. No, to tako biva kada urbanisti prihvataju ulogu kafanskih pevača. Upravo pitanja urbanizma, infrastrukturnog razvoja i nedostatka zelenila, mogla bi da budu smeštena u središte kampanja, samo ukoliko neko uspe da ih nametne. 
Ipak, manja je verovatnoća za takav scenario, što pokazuje i slučaj limanske crkve. Priču je plasirao SNS kako bi uspostavio narativ "oni" protiv "nas", odnosno protiv svetinja. To je dobro ukoliko želite da pobedite na izborima i ako smatrate da su pojmovi poput grada, građanskog društva, zajednice... za naivne budale. 
 
Elem, glede crkve, opozicija se oglasila, od Zajedno do, da, Istine, što bi moglo da navede na pogrešan trag da se scena uzburkala. Bilo je tu svega i svačega, opštih mesta i prikrivanja onoga što se stvarno misli (nismo protiv crkve, ali...), premda je najkonkretniji bio DJB koji je čitav slučaj nazvao naprednjačkom provokacijom. 
Saopštenja su bila slična, jer su se sva obraćala istom biračkom telu. Presedan bi bio da se oglasila neka od opozicionih stranaka sa desnog spektra i da je rekla, na primer, crkva - da, samo ne tu gde ste zamislili. Ipak, oni su se odlučili na manastirski mir barem do sednice Skupštine grada. 
 
Dosta pažnje je privukao gradonačelnik Đurić svojim saopštenjem, za koje je Demokratska stranka rekla da je za sud. Teško je neke stvari spojiti, ali Đurićev PR tim pomera granice, pa od nekoga koga su prvo predstavili kao urbanog Limanca pankera sada pravi radikala. Mada, opet, možda je ta transformacija uboga sudbina Balkanca na periferiji Mitteleuropa-e. 
 
U svakom slučaju, Đurić se (kao) pita da li će oni koji dižu glas protiv izgradnje verskog objekta sutra "istim žarom napadati izgradnju vrtića, škola ili bolnica?" Da, to je taj logičan sled događaja. Niko nije objasnio zbog čega je problem da se raspravlja gde bi crkva mogla da bude? Pa, problem je u tome što vlast ne voli da se mnogo pitate, a pogotovo da se išta pitate nakon što je crkva izrazila svoju želju. 
 
Ima li u ovom krstaškom ratu pobednika? SNS je svakako profitirao. Gradonačelnik je one koji se protive ideji crkve optužio da napadaju svetinje. Lokacija je Liman, gde svakako ne računaju na veliku podršku. Nasuprot tome, priča o izgradnji crkve, te napadu na njih zbog toga, može da im donese bodove i u drugim delovima grada.
 
Što bi rekla Duda Buržujka, ide radnja! Novosadska opozicija nije u potpunosti razjasnila kako i u koliko kolona će izaći na izbore. Enigma je realni domet novih pokreta i stranaka, kao i koliko bi "kolaboracionističko" nasleđe Lige socijaldemokrata Vojvodine moglo da predstavlja teret onima koji prihvate saradnju sa njima. Uprkos tome što im se "komunalisanje" sa naprednjacima obila o glavu, ligaši i dalje imaju glasače koji bi tek mogli da dobiju na važnosti. 
 
Aleksandar Kravić, pravdajući komunalnu koaliciju, govorio je da se stvari na nivou lokala tiču kanalizacije, vodovoda, gradskog prevoza. Kravićevim rečima može se dodati i da se stvari na lokalu tiču i ličnog, jer bi se time moglo objasniti zbog čega gotovo kopi-pejst pokreti i stranke već sada ne nastupaju zajedno pred građanima. 
 
Jedan od mlađih činilaca na novosadskoj sceni, Bravo, predstavlja ujedno i jedne od najaktivnijih učesnika predstojećih lokalnih izbora. Prisutni su na mrežama, oglašavaju se o svemu, a organizuju i događaje kojima se ukazuje na važnost lokalnih politika. Još se ne zna sa kim će i kako će, ali veruju da znaju kuda će - u Skupštinu grada. 
Na njihovom prošlonedeljnom događaju pojavio se i Miša Bačulov. Njegova najava učešća na lokalnim izborima bila je zanimljiva nekoliko dana i potom je nestao iz medija. Na sajtu udruženja Budi heroj nalaze se razne vesti, pa i saopštenja drugih lokalnih organizacija, ali je Miša Ronin aktivniji na društvenim mrežama. Tamo su počeli da predstavljaju neke od svih članova, među kojima su advokat, influenserka, inženjer, pravnica...
 
Niko od opozicije nije primetio da je svoju funkcionersku kampanju gradonačelnik započeo prolećnom akcijom čišćenja Novog Sada. Ono što bi trebalo da bude normalno, sada se proglašava "akcijom". Kako god, dobro je da su se naprednjaci i ovoga dosetili u kampanji, s obzirom na to da je grad postao nepodnošljivo prljav i čemeran.
 
Inače, gradom se proneo glas, a Pokret za preokret se potrudio da ga više ljudi čuje, kako su radnici u novosadskim preduzećima dobili naredbu da idu u Beograd u akciju "od vrata do vrata" za SNS. To znači samo jedno, očekujte ih uskoro i na svom pragu.
 
"Borine sjene će hodati po Novom Sadu, lutati po Magistratu, plašiti gospodu", zapisao je jednom prilikom, priča se, Bora Novaković. Iako ga već izvesno vreme nema u novosadskom političkom životu, naprednjaci su uvek spremni kada Novaković pomene porodicu Vučić. Oglasile su se Biljana Pantić Pilja i Dina Vučinić, potonja fantastičnim literarnim sastavom koji vas navodi na diskusiju o Frojdu i projekciji. 
 
Izborna frka je počela. Još uvek ne znamo kada će tačno biti izbori, ali smo u nedelji za nama dobili prvu lokalnu "koaliciju" - SNS-SPC. 
 
***
 
Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.
  • v

    05.03.2024 13:04
    Четници
    Ма одаво су они у интересној коалицији. Само отимају .
  • Opozicionista

    04.03.2024 16:38
    To nije SPC nego SNC: srpska napredna crkva. Oni su izabrali stranu, i više nisu crkva svih pravoslavnih Srba. Uostalom, i oni nam već preko trideset godina poručuju da u njihovoj crkvi nema mesta za protivnike Šešelja i Vučića.
  • T

    04.03.2024 16:14
    Mislim da su se preračunali u broju glasača koje će dobiti a koje će izgubiti slučajem Crkva kod Štranda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.