INTERVJU Zoran Subošić (Savršeni marginalci): Nismo imali nameru da prestanemo sa Hladnim pivom

Bend Savršeni marginalci, koji čine članovi Hladnog piva, bez nekadašnjeg frontmena ovih hrvatskih pankera Mileta Kekina, svira u Novom Sadu, u četvrtak 14. marta.
INTERVJU Zoran Subošić (Savršeni marginalci): Nismo imali nameru da prestanemo sa Hladnim pivom
Foto: Youtube (HRT, Screenshot)
Pred koncert u Fabrici, gitarista Zoran Zoki Subošić za 021.rs Novosađanima obećava "stare stvari" koje Hladno pivo nije izvodilo godinama.
Marginalce su formirali Zoran Subošić (gitara), njegov brat Mladen Subošić Suba (bubanj) i Krešimir Šokec Šoki (bas gitara), a za mikrofonom im se priključio mikrofonom Hrvoje Krmpotić Krmpa iz HC benda Deafness by Noise.
 
Sebe su nazvali po pesmi "Marginalci" sa prvog albuma Hladnog piva "Džinovski" iz 1993. godine, što govori o tome da žele da se posvete "old school" panku koji je i proslavio ovaj hrvatski sastav. Upravo zato na svojim koncertima sviraju pesme sa prva tri albuma, dajući publici ono što je možda poslednjih godina Hladnog piva nedostajalo, a to je žešći zvuk.
 
Prvi koncert u Srbiji, Savršeni marginalci će imati u Novom Sadu sa kojim, kako kaže Zoran Subošić imaju poseban odnos već godinama unazad.
"Šoki, Suba i ja smo nedavno bili u Novom Sadu na rođendanu jednog prijatelja, tako da ima tu nešto. Definitivno gotivimo Novi Sad i ljude koji žive u tom gradu. Imamo dosta prijatelja tamo i volimo da dođemo i bez koncerta", priča Subošić.
 
Pred njihovo prvo gostovanje u Novom Sadu u ovom sastavu, razgovarali smo sa njim o očekivanjima Novosađana, nostalgiji, nastavku karijere bez Kekina, nekim "starim stvarima" i nekim novim.
 
021: Jedan hrvatski portal opisao je vaš nastup u "Tvornici" kao "pravije od pravog Piva" i "najžešći koncert Hladnog piva u valjda više od 25 godina". Kakav je osećaj čuti takve komentare i da li i Novosađani mogu da očekuju nešto slično?
 
Subošić: Sigurno mogu to da očekuju. Sami epiteti i pohvale nisu do nas. Mi sviramo najbolje što možemo, pa kom opanci... Naravno da više volimo da nas hvale nego pljuju, ali to je to, mi deremo po svom.
 
021: Setlistu čine prva tri albuma benda i, u tom smislu su se Marginalci vratili onim postulatima na kojima je bend nastao, a od kojih se sve više udaljavao kako je ulazio u mejnstrim, što je nešto što ste i sami isticali ("Hladno pivo je komercijala"). Koliko vam prija to vraćanje u prošlost, a koliko udela u zadovoljstvu publike ima upravo ta nostalgija?
 
Subošić: Ideja je biti lagano na toj savršenoj margini. Ima te, a opet nisi svuda. Većinu pesama koje izvodimo nismo svirali godinama, a neke i više decenija. Tako da nam za sada nikako nije dosadno i publika može to da čuje i vidi.
 
021: S druge strane, tu su i mlađi fanovi koji nisu imali priliku da uživo prožive ranu fazu Hladnog piva koje "ne radi" nostalgija. Koliko je to prednost, a koliko nedostatak?
 
Subošić: Opet kažem, mi deremo po svom. Sigurno da mlađi deo publike donosi svežnu na koncerte, kao što je Suba rekao, glupo je da ti mlađi ne vide i ne čuju tako nešto. Sad imaju priliku.
 
021: Kako se Krmpa snašao u "old school" Pivu i kako ste se vi snašli sa njim budući da znamo da su članovi bendova koji decenijama sviraju zajedno kao prave porodice i da je uvek neobično kada neko nov dođe?
 
Subošić: Krmpa se super snašao. Bio je gost i par puta na koncertima Hladnog piva. Znamo se tridesetak godina, prijatelji smo. Uleteo je kao davno izgubljeni četvrti brat. Sreća naša i njegova.
 
021: A kad smo kod članova porodice, fanovi su navikli na Hladno pivo predvođeno Miletom Kekinom i može se reći da su teško podneli ovaj raskid. Kako je bilo vama i kako ste uopšte doneli odluku da nastavite bez njega?
 
Subošić: Pa čuj, kada neko ode, bez njega se može. Mi nismo imali nameru prestati sa Hladnim pivom, to je bila Milina odluka. Jedno vreme smo razmišljali da se bavimo dostavom, ali smo shvatili da ipak sviramo bolje nego što vozimo auto ili kombi. Mile je i sam na svojim koncertima svirao i svira pesme Hladnog piva. Dogovorili smo se da svako može svirati te pesme, a mi smo se odlučili za žešću i bržu varijantu. Za sada nam ide.
021: Pesme Hladnog piva bile su veliki deo odrastanja više generacija u celom regionu, ali dugoročno gledajući, realno je reći da je teško da se "hajp" održi bez novog materijala. Da li imate u planu pisanje novog materijala i ko bi se "uhvatio" tog zahtevnog posla, znajući da je, sada već bivše Hladno pivo bilo poznato po odličnim tekstovima? Postoji li, u tom smislu, trema da ispunite ta očekivanja, a ostanete svoji?
 
Subošić: Mi smo imali pauzu od devet meseci, jer sam ja zapeo pola godine u Zambiji, imali smo kud i kamo važnijih stvari od razmišljanja o Savršenim marginalcima, ali naravno da pišemo nove pesme. Ima i brdo starih ideja koje nikad nisu ugledale svetlo dana. Mi svi pišemo i stvaramo pesme već više od 30 godina, a sad ako razmišljamo o ispunjenju nečijih očekivanja, nećemo daleko dogurati. Bitno je svirati i raditi, pa će vreme pokazati rezultate (ili neće).
  • Vladan

    13.03.2024 15:43
    @Pun kufer

    Kao stari panker takvu ocenu smatram veoma ograničenom. "Desetka", "Pobjeda" i "Šamar" su takođe sjajni pank albumi, a "Knjiga žalbi" odlično hoda po tankoj liniji između klasične pankerske zajebancije i svesti da postaju stariji i mekši. Sve posle toga jeste bila limunada.
  • Pun kufer

    12.03.2024 18:31
    Džino GAD
    Džinovski i GAD su bezobrazni albumi a ostalo nakon toga je previše fensi.
    Razumem i ja da svi bendovi jednom dostignu fazu zrelosti ali njihova nova publika nikad nije ni čula savršene marginalce ili zakaj se tak oblačiš .... itd.
    Tako da me raduje taj povratak korenima. Pre nekih par meseci sam bio na još jednom koncertu bendova iz moje mladosti KBO i nema šta, stare stvari rade posao. To je iskreno,neuvijeno, previse direktno, taman kako treba.
    Nadam se da ču uspeti da stignem i ovo da pogledam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.