Od vrata do vrata: Građansko upozorenje aktivistima SNS-a

"Svaka iole odgovorna vlast bi nedavno 'građansko hapšenje' shvatila kao vrlo ozbiljno upozorenje", piše Rodoljub Šabić o nedavnim događajima na Voždovcu.
Od vrata do vrata: Građansko upozorenje aktivistima SNS-a
Foto: 021.rs
Pre nekoliko dana stanari jedne zgrade u Beogradu, na Voždovcu, zadržali su aktiviste vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji su se kretali po njihovoj zgradi sa spiskovima sa imenima i prezimenima i brojevima telefona stanara i o tome obavestili policiju. 
 
Policija je došla na lice mesta, saslušala prisutne, uzela podatke od svih, ali aktiviste SNS-a nije privela, niti je zadržala spiskove koje su koristili.
Objašnjavajući svoj postupak stanari su rekli "da samo po sebi sprovođenje kampanje od vrata do vrata ne bi bilo posebno sporno, ali da je problem nastao kada su videli da aktivisti SNS-a imaju spiskove sa ličnim podacima svih stanara koje su mogli dobiti samo od nekog službenog lica, najverovatnije iz policije. A to podrazumeva krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, zakon predviđa godinu dana zatvora za onog ko koristi te lične podatke, a za službeno lice koje mu ih je dalo i do tri godine zatvora".
Događaj je s razlogom privukao pažnju javnosti i istovremeno izazvao brojna pitanja u vezi sa jednim malo poznatim i još manje korištenim institutom zvanim – "građansko hapšenje".
 
Iako ne mnogo poznat institut građanskog hapšenja u procesnom zakonodavstvu Srbije nije nov. Prisutan je skoro četvrt veka a aktuelni Zakonik o krivičnom postupku (čl. 292) propisuje ga na sledeći način: "Svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika."
 
Za razliku od policijskog hapšenja, precizno uređenog Zakonom o policiji i dodatnim podzakonskim aktom ministra, ovo prilično lapidarno definisanje građanskog hapšenja, pogotovo ako se ima u vidu da ga vrše osobe koje po pravilu nisu prošle odgovarajuću obuku, neizbežno navodi na neka pitanja i dileme.
 
Ne ulazeći u neku sofisticiranu pravnu elaboraciju voždovačkog građanskog hapšenja, ipak se može konstatovati da je na dobar način korespondiralo sa uslovima koji se po zakonu pretpostavljaju. Izvršeno je zbog sumnje u izvršenje krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, o hapšenju je bez odlaganja obaveštena policija, nije primenjiva nepotrebna sila, uhapšeni nisu zlostavljani ili ponižavani.
 
Policija je uzela podatke svih aktera, ali nije privela uhapšene nadležnom tužiocu. A da jeste ili da su građani sami to uradili, tužilac bi bio dužan da ih sasluša i da nakon saslušanja odluči da li će ih pustiti na slobodu ili će predložiti sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor. 
 
Bez toga, ostaje upitno da li će se tužilaštvo uopšte angažovati. To što policija nije privela uhapšene ne mora automatski značiti da je isključila postojanje krivičnog dela na koje stanari koji su sproveli hapšenje ukazuju, ali činjenica da nije zadržala spiskove sa ličnim podacima a pogotovo tvrdnje stanara da je odnos policajaca i aktivista SNS-a bio "srdačan" po svoj prilici ukazuju na to.
Za nadležne će najverovatnije i ovaj put, bez ikakve provere, biti prihvatljivo "objašnjenje" da su lični podaci "prikupljeni na stranačkim skupovima i uličnim akcijama", a ne nezakonito pribavljeni od organa vlasti ili javnih preduzeća.
 
Uostalom, slična objašnjenja bila su im prihvatljiva i u neuporedivo krupnijim slučajevima – drastičan primer je svojevremeno bila predaja vladajućoj stranci ličnih podataka 1,7 miliona penzionera iz baze podataka Fonda PIO.
 
Šta god da se bude dešavalo u konkretnom slučaju građanskog hapšenja jedna stvar je očigledna – robusnu akciju aktivista SNS-a, u vezi sa kojom organi vlasti ne vide baš nikakav problem i indirektno ili direktno je podržavaju, mnogi građani, ne bez razloga, doživljavaju kao uznemiravanje i sumnjaju da je u pitanju deo kriminalnog "izbornog inženjeringa".
 
Takav doživljaj i takve sumnje neizbežno izazivaju nezadovoljstvo, nervozu i potrebu da se reaguje. Ignorisanje problema od strane nadležnih, njihova očita nespremnost da i vrlo osnovane sumnje provere, uz pojačanu aktivnost aktivista SNS-a, u i inače antagonizovanom društvu, može dovesti i do ozbiljnih incidenata sa krajnje neprijatnim posledicama. 
 
Svaka iole odgovorna vlast bi nedavno "građansko hapšenje" shvatila kao vrlo ozbiljno upozorenje. A po svemu sudeći naša aktuelna neće.
 
Tekst Rodoljuba Šabića prvobitno je objavljen na sajtu Peščanika pod naslovom "Građansko upozorenje".

Komentari 44

  • Platon

    23.03.2024 10:30
    Država
    Nije sporna kampanja od vrata do vrata ali su sporni spiskovi stanara sa njihovim podacima. I ja sam pre 20. god . išao od vrata do vrata za DS ali nismo imali nikakve spiskove a kamo li podatke o stanarima.
  • mrva

    23.03.2024 09:53
    @Đorđe Tičerić
    O jesi ti i te kako ro_bot, samo si zamenio mimimalac iz dva dela (očigledno za više nisi legalno sposoban) za botovsku platu.

    Šabić je činio i radio koliko je sa svoje pozicije mogao. Ne misliš valjda (pa ne misliš, naravno..) da je u ovoj pomijici od države mogao mnogo više i nešto konkretno da promeni.
  • dule

    23.03.2024 08:21
    @Betmen
    Šta je onomad prosio Tadić kada je išao od vrata do vrata. Drugo da bi građansko hapšenje bilo opravdano mora postojati osnovana sumnja da je neko počinio krivično delo. Ovde osnovane sumnje nije bilo. Policija je izašla na lice mesta, utvrdila činjenice i u konsultaciji sa tužiocem utvrdila da nema dela. Prema tome ovo je klasično protivpravno lišavanje slobode. Da sam na mestu ovih SNS aktivista ja bih podneo krivičnu prijavu protiv ovih "građana". Ovo je klasično izvrtanje teza i zloupotreba instituta "građanskog hapšenja".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.