FOTO: Ovo je prvi selfi nastao u 19. veku

Danas su pametni telefoni, veb kamere i fotoaparati jedini uređaji kojima beležimo uspomene, te milioni autoportreta svakodnevno preplavljuju društvene mreže.

Takođe, "selfi" je termin koji je Oksfordski rečnik 2013. godine proglasio za reč godine jer se njena upotreba popela čak za 17.000 odsto.

Prema rečima naučnika, prva fotografija načinjena je 1826. u Francuskoj, a prvi autoportret 1839. Prvi selfi napravio je jedan od pionira fotografije, hemičar Robert Kornelijus iz Filadelfije, a selfi je napravio tako što je skinuo poklopac sa sočiva, utrčao u kadar gde je sedeo minut pre nego što je ponovo pokrio sočivo.

Na poleđini fotografije napisao je "Prva svetlosna slika ikad napravljena, 1839". Ovaj autoportret je ujedno i jedna od prvih fotografija ljudskog lika. Danas se ova fotografija čuva u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Autor: 021

Teme

SELFI

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija