FOTO: Objavljeni novi snimci sa Marsa

Slojevita geološka prošlost Marsa otkrivena je do najsitnijih detalja na novim fotografijama u boji koje je poslalo Nasino lunarno vozilo "Radoznalost" (Curiosity).

Vozilo trenutno istražuje "Mjurej nasipe", oblast donjeg dela planine Šarp. Nove fotografije skoro da su konkurencija fotografijama nacionalnih parkova u SAD.

Lunarno vozilo je napravilo fotografije 8. septembra. Tim koji upravlja vozilom planira da napravi nekoliko velikih mozaika u boji od većeg broja slika dobijenih sa ove lokacije.

Nasipi i mase tla koje se uzdižu iznad površine u ovoj oblasti su erodirani ostaci prastarih peščara koji su stvoreni od peska koje je naneo vetar, pošto je formiran niži deo planine Šarp.

"Proučavanje ovih nanose nam ovogućava da bolje razumemo ove stare dine koje su se formirale, potom bile zakopane, površinska voda ih je hemijski izmenila, onda su ponovo izbile na površinu da bi erozija stvorila predeo koji nam je sada pred očima", kaže Ašvin Vasavada, iz Nasine laboratorije za raketni pogon u Pasadeni.

 

Nove fotografije su napravljene sa mesta na kom je vozilo "Radoznalost" poslednji put stalo na Mjurej nasipima, po kojima se kreće već preko mesec dana. Ove nedelje, vozilo je prešlo tri nasipa prema jugu, krećući se prema poslednjem nasipu na svom putu. Na toj lokaciji, vozilo će početi svoje poslednje planirano bušenje tla. Pošto ovo bušenje bude završeno, "Radoznalost" će nastaviti dalje na jug, i uz padine planine Šarp, ostavljajući iza sebe ove spektakularne formacije, piše RTS.

Lunarno vozilo sletelo je blizu planine Šarp 2012. godine. Do podnožja planine je stiglo 2014, pošto je na susednim ravnicama uspešno pronašlo dokaze da su prastara jezera na Marsu pružala uslove koji su mogli da pogoduju mikroorganizmima. Da je na Marsu bilo života, to bi bilo moguće ovde. Slojevi stena koji formiraju osnovu planine Šarp su sedimenti koji su se stvarali na dnu starih jezera pre više milijardi godina.

Na planini Šarp, "Radoznalost" istražuje kako i kada su uslovi koji su vladali veoma davno a koji su poznati zahvaljujući ranijim nalazima ove misije, evoluirali u uslove koji su mnogo suvlji i manje prijemčivi za život. 

  • đokica

    16.09.2016 14:18
    KOMŠIJA
    komšija mi donosi snimke nekih pustinja,a izgleda kao da je pao sa marsa....
  • Mikan

    11.09.2016 19:17
    Ma koji Mars
    Opet snimci neke pustinje sa zemlje. Jedino što ovog puta nije Nevada možda je neka Afrička pustinja. Nešto slično sam video u Alžiru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija