Otac interneta dobio kompjuterskog Nobela

Britanac Tim Berners-Li, zahvaljući kojem milijarde ljudi koriste internet, danas je dobio nagradu A. M. Tjuring, kompjutersku verziju Nobelove nagrade, saopštilo je Društvo za kompjutersku tehnologiju.
Berners-Li, izumitelj www-a (World Wide Web), već je dobio titulu viteza od britanske kraljice Elizabete druge, a časopis Tajm (Time) ga je uvrstio medju 100 najvažnijih ličnosti 20. veka. Nagradu A. M. Turing, prati i milion dolara koje obezbedjuje Gugl, jedna od kompanija koja je imala najviše koristi od truda Bernersa-Lija da internet postane dostupniji i lako upotrebljiv.
 
Berners-Li je od 80-ih u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) radio na ideji da se hipertekts, odnosno tekst obogaćen linkovima ka drugim tekstovima, koristi za razmenu informacija medju istraživačima. Iako je napustio CERN, 1989. godine je uvideo mogućnosti da se u toj instituciji, koja je bila najveće čvorište povezanih kompjutera u Evropi, spoje hipertekst i internet koji je bio u primitivnoj fazi. 
 
Sledeće godine je u CERN-u postavio osnove www-a posle čega je krenula i masovna upotreba interneta. Berners-Li je 1989. razmatrao kako se digitalni predmeti mogu identifikovati i provlačiti kroz softver koji može da daje i grafiku ili slike. U avgustu 1991. je pokrenuo prvi vebsajt http://info.cern.ch.
 
Berners-Li je odlučio da ne patentira svoj izum, što je omogućilo drugim programerima da nadogradjuju njegov rad, čime su nastale milijarde sajtova koje danas koristi više od tri milijarde ljudi.
 
Ove godine obeležava se 50. godišnjica Tjuringove nagrade, nazvane po matematičaru Alenu Tjuringu čiji je revolucionarni rad na kompjuterima i veštačkoj inteligenciji pomogao u razbijanju nacističkih šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija