Neurohirurg: Sve smo bliže ugradnji mikroračunara u mozak ljudi

Neurohirug Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i napravljena vrsta "nadljudi", koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.
Neurohirurg: Sve smo bliže ugradnji mikroračunara u mozak ljudi
Foto: Pixabay
Zahvaljujući konstantnoj minijaturizaciji, elektronike kompjutera postaju sve manje, pa će uskoro moći da se, bez većih problema, usade u mozak. Leuthart navodi da će te "telepate" moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu. 
 
"Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbježnom razvoju čovečanstva", navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu "kako bi pripremio društvo za nadolazeće promene".
 
S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smešteno u "zrnu pirinča". 
 
"Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, te bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter", navodi Leuthart. 
 
Vlasnik "Tesle" Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera. 
 
Projekat se zasniva na tehnologiji "neuronske čipke", a reč je o sitnim elektrodama implantiranim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter. Mask smatra da će "neuronska čipka" pomoći ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakome.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija