Ljudska kost stara 85.000 godina pronađena u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija objavila je da je pronašla grudnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefud, javila je u utorak lokalna TV mreža Al Arabija.
Otkriće naglašava novi pristup naučnika koji pozivaju na nova istraživanja toga kako je ljudska vrsta došla iz Afrike na putu kolonizacije sveta.
 
Zajednički naučni tim otkrio je prvi uzorak ljudskih ostataka na severozapadu Saudijske Arabije. Istraživači su iz raznih saudijskih organizacija, Fondacije Max Plank za ljudsku istoriju, univerziteta Oksford, univerziteta Kembridž, Nacionalnog australijskog univerziteta i univerziteta australijske države Novi Južni Vels.
 
Istraživači su saopštili da je srednja kost srednjeg prsta na lokaciji nazvanoj Al Vusta (srednji prst na arapskom jeziku) najstariji fosil homo sapiensa izvan Afrike i njoj pridružene istočne mediteranske regije Levanta, te prvi fosil pračoveka na Arapskom poluostrvu.
 
Iako je pustinja Nefud sada beskrajna peščana površina, ona je bila gostoljubiva kada je u njoj boravio pračovek - travnata površina bogata životinjskim i biljnim vrstama zajedno sa slatkovodnim jezerom. Otkriće takođe pokazuje da su se ljudi tada kretali unutrašnjošću zemlje, a ne obalom. 
 
Brojni životinjski fosili takođe su otkriveni, među kojima su nilski konji, divlje krave antilope i nojevi. Tragovi ugriza na fosilnim ostacima ukazuju da su i mesožderi tu boravili. Kamene alatke koje su koristili lovci takođe su pronađene.
  • Drr

    13.04.2018 19:38
    Srednji prst od predaka
    Nismo ni zaslužili više od srednjeg prsta od predaka... Kroz šta su samo morali proći da bi mi danas postojali, a mi čuda nauke i tehnike koristimo da bi se istrebili i uništili. Verovatno su bili mnogo sposobniji i mudriji od nas,što je prilično poražavajuće.
  • hahaha

    11.04.2018 10:09
    Al V usta (srednji prst na arapskom jeziku)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija