Jevreji slučajno zaključani u Aušvicu i saslušavani u policiji

Poljska je zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma u utorak nakon pomena žrtvama holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic.

Poljska je zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma u utorak nakon pomena žrtvama holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic.

U toj nekadašnjoj nacističkoj fabrici smrti ostala su zarobljena dvojica Jevreja - zvanice komemoracije. Kada su pokušali da izađu, njih je uhapsila policija i saslušavala kao prestupnike.

Predsednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara posle komemoracije u logoru do kasno uveče, u TV-prenosu emisije o holokaustu. Kada su krenuli natrag, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon jednog sata nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gde je saslušanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

"Šokiran sam. Ja i David Parenco. Dvojica Jevreja zarobljeni u Aušvicu. Na mestu gde sam izgubio deo porodice, gde su stradali moji dedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili mu hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše", kazao je Pačifiči.

"Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, stalno su dolazili novi i novi policajci", rekao je Peruđa i dodao da niko od policajaca nije razumeo strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

"Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama", saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

Pačifiči i četvorica članova jedne televizijske ekipe su imali dozvolu za snimanje u centru za posetioce muzeja bivšeg nacističkog logora smrti Aušvica povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobađanja tog logora u utorak. Muzej je u trenutku incidenta već bio zatvoren, ali je grupa dogovorila da ih čuvari puste da izađu u 23.30 sati, rekao je portparol muzeja Aušvic Pavel Savicki, dodajući da je ekipa završila snimanje ranije, pre nego što su čuvari stigli na glavni ulaz.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.