Japanski piloti će voziti i sa 67 godina

Japan je podigao starosnu granicu za penzionisanje pilota komercijalnih aviona sa 65 na 67 godina, u svetlu drastične nestašice pilota u toj zemlji.
Japan je podigao starosnu granicu za penzionisanje pilota komercijalnih aviona sa 65 na 67 godina, u svetlu drastične nestašice pilota u toj zemlji.

Tim potezom će piloti koji rade za japanske aviokompanije biti među najstarijima u svetu.

Japan ima 5.900 pilota, uključujući 500 starijih od 60 godina, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja u Tokiju. Rastuća tražnja letova, međutim, pogotovo u oblasti niskobudžetnih letova, dovela je do nestašice pilota, zbog čega su prošle godine avioprevoznici bili primorani da otkažu hiljade letova. Očekuje se da će problem biti još veći 2030-ih, kada veliki broj pilota koji su sada u 40-im  bude u godinama za penzionisanje.

"Obuka pilota je veoma skupa, a brojne kompanije takođe plaćaju penzije svojim letačima. Ako neko počne da leti sa 30 godina, imate ga svega 35 godina", navodi predsednik programa avijacije na univerzitetu Kvinslend u Australiji Ronald Bišop. "Japan je potrošio silne pare na obuku i trening pilota i produženje starosne granice za penzionisanje im pomaže da dobiju svoj novac nazad", dodaje on.

Urednik singapurskog novinskog sajta FlajtGlobal Greg Voldron navodi da stariji piloti ne predstavljaju bezbednosni rizik. "Ključno je da oni budu dobro obučeni, da znaju kako da reaguju u kriznim situacijama. Ako imate starijeg i iskusnijeg pilota, on će možda drugačije reagovati nego neko sa manje iskustva. Sve dok piloti polažu testove u simulatorima letenja, sve dok pokazuju da znaju šta rade u avionu, verujem da je u redu da se granica za penzionisanje malo pomeri", navodi Voldron.

U Japanu, zemlji gde stariji od 65 godina čine četvrtinu populacije, vlada navodi da će ograničiti vreme letenja za starije pilote na 80 odsto norme, odnosno 80 sati mesečno ili 216 sati po kvartalu. Kopilot na letu gde je pilot stariji od 65 godina može imati najviše 59 godina, a piloti koji nastave da rade nakon 65-og rođendana moraće da se podvrgnu testovima na epilepsiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet