VIDEO: U Kumanovu poginulo pet policajaca

U sukobima u Kumanovu poginulo je pet policajaca, a više od trideset je povređeno, saopšteno je u Skoplju.

U policijskoj akciji u Kumanovu poginulo je pet policajaca, a više od trideset povređeno, potvrdila je ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska.

Ona je kazala da je velika većina napadača savladana, ali da akcija još traje. Na terenu ima još napadača koji se nisu predali.

Ranije danas makedonski mediji su javili da je akcija policije završena, teroristička grupa razbijena, a njih 27 se predalo. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

Međutim, iako su pucnji i rafali oko 18 sati utihnuli, ubrzo je ponovo došlo da žestokog sukoba između policije i desetak terorista koji su se zabarakadirali u dve kuće i ta pucnjava trajala je do nešto posle 21 sat.

Sukobi su počeli jutros u 4.40, a svi ulazi u Kumanovo bili su blokirani jakim policijskim snagama pod punim naoružanjem i opremom. Policija je evakuisala deo stanovništva kumanovskih naselja Diva i Tode Mendol.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je ranije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros započelo akciju na otkrivanju i razbijanju terorističke grupe čiji je cilj bio da organizuje napade na državne institucije. Kotevski je naveo da je, prema njihovim saznanjima, oružana grupa ušla u Makedoniju ilegalno iz jedne susedne države i preko svojih jataka se organizovala za terorističke napade.

Prema njegovim rečima, nadležne službe su uspele da ih lociraju u jednom kumanovskom naselju, tačnije u nekoliko kuća u tom naselju. "Saznanja su upućivala da je grupa dobro naoružana i obučena za borbu u takvim uslovima", rekao je Kotevski. Policijske snage su u jutrošnjoj akciji naišle na žestok otpor terorista, koji su, prema njegovim rečima, napali policajce automatskim oružjem, bombama i snajperskom vatrom. On, međutim, nije rekao iz kog pravca je grupa ušla u Makedoniju, a mediji tvrde da broji između 50 i 80 osoba.

Ambasada SAD u Skoplju je izrazila saučešće porodicama poginulih. I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu i izražava nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći. Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Mediji prenose saopštenje takozvane Oslobodilačke nacionalne armije koja je preuzela odgovornost za napade i najavila još žešće napade na bezbednosne snage Makedonije. U oružane incidente u Kumanovu uključeni su i građani sa Kosova, javio je prištinski "Ekspres", pozivajući se na svoje izvore. Ministarstvo inostranih poslova Kosova je ranije danas osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

Podsetimo, ovo nije prvi ovakav incident. Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu, i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili. Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.

  • Nišlija

    11.05.2015 16:34
    Moje pravo da znam
    "Zanima me sta o svemu ovome misli pokrainska vlast: Pajtic, Canak, Kasa,... Za misljenje beogradomrsca sa Nisavu me zable ****."

    Koji ste faktor pa ti i tvoji beogradomrsci sa Fruške gore, pa da vas uopšte neko pita za mišljenje o ovome.
    Čuj ovo: Čanak i Kasa xaxaaxaxa.

    Kaže se "pokraJinska, ne pokraInska" vlast.
  • Moje pravo da znam

    10.05.2015 16:25
    Zanima me sta o svemu ovome misli pokrainska vlast: Pajtic, Canak, Kasa,... Za misljenje beogradomrsca sa Nisavu me zable ****.
  • Nišlija

    10.05.2015 09:08
    Što se tiče Makedonaca
    Mi na jugu znamo da ne beše njih i Grka 1999 god. mi bi smo imali mnogo težu humanitarnu katastrofu.
    Slali su u Niš velike humanitarne kontigente i nusu branili Grcima da to isto čine preko njihove teritorije.
    Takođe se sećam da su u Skoplju bili veliki protesti protiv bombardovanja SRJ.

    Što se tiče priznanja Kosova, to je uradila makedonska vlada, a pola te vlade čine Albanci iz nama znanih razloga.
    Sad što bi neki rekli, što nisu protestvovali protiv te odluke, pa i naša vlada je potpisala Briselski sporazum, što mi ne protestvujemo protiv naše vlade.
    Licemerno je tražiti od drugih da ne priznaju Kosovo, a mi prvi ga predali ko na tacni u Briselskom sporazumu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet