Desničari se bore za mesto predsednika Poljske

U Poljskoj se danas održavaju predsednički izbori, a za glavnog favorita važi aktuelni predsednik Bronjislav Komorovski, koji će, kako se veruje, pobediti - ali u drugom krugu.
U Poljskoj se danas održavaju predsednički izbori, a za glavnog favorita važi aktuelni predsednik Bronjislav Komorovski, koji će, kako se veruje, pobediti - ali u drugom krugu.

Komorovski je kandidat Građanske platforme, stranke desnog centra koja je sučeljena pre svega sa rivalskom strankom Pravo i pravda, čiji kandidat Andžej Duda ipak znatno zaostaje za presednikom u anketama javnog mnjenja. Prema anketi koja je 29. aprila urađena za TV24, Komorovski uživa podršku 42 odsto birača, što nije dovoljno za pobedu u prvom krugu (za koju je potrebno 50 odsto glasova) dok Dudu podržava 27 odsto birača.

Obe stranke imaju korene u nekadašnjem anti-komunističkom pokretu Solidarnost.

Razočarenje i zasićenost glavnim političkim strankama dovelo je međutim do pomeranja dela biračkog tela ka radikalnijim kandidatima tako da protiv Komorovskog u predizbornoj trci učestvuju muzičar i društveni aktivista Pavel Kukiz, koji tvrdi da "Poljska ima iste probleme kao pre 90 godina i uživa devet odsto podrške, kao i Januš Korvin-Mike, lider Kongresa nove desnice koga podržava oko pet odsto birača. Njegova stranka je pružila podršku grupi okupljenoj oko Stranke za nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) u Evropskom parlamentu a Korvin-Mike sebe smatra konzervativni libertarijancem.

Poznat je međutim i po izjavama da nema čvrstih dokaza da je Hitler znao za holokaust i da bi ženama bilo bolje da nemaju pravo glasa, podseća britanski Gardijan.

Korvin-Mike tvrdi da u Poljskoj nije bilo stvarnih promena od 1989. i da u zemlji još uvek vlada socijalizam. "Socijalizam je ropstvo, mi smo robovi države. Želim apsloutno slobodno tržište bez ikakvih socijalnih davanja. Ja sam istinski konzervativac, libertarijanac", rekao je on.

Kada je reč o tradicionalnim levičarima poteklim od bivših komunista, Savez demokratske levice (SLD) sateran je na margine, a njen kandidat 35 godišnja istoričarka i voditeljka Magdalena Ogorek prema anketama ima samo tri odsto podrške. Uz to spekulisalo se da je u sukobu sa sopstvenom partijskom hijerarhijom zbog svoje pobožnosti a nedavno je izjavila da je "nezavisan kandidat". Poljski predsednik ima ograničenu ulogu. On je vrhovni komandant oružanih snaga, predstavlja zemlju u inostranstvu i može da predlaže zakone ili da stavi veto na njih. Međutim, ovi predsednički izbori su značajni i zbog toga što će ukazati na raspored snaga pred paralamentarne izbore u oktobru.

Predviđa se da će na njima vladajuća Građanska platforma desnog centra imati snažnog protivnika u konzervativnoj Stranci pravde i prava koja se povezuje sa Jaroslavom Kačinjskim i njegovim poginulim bratom blizancem Lehom.

Poljska ekonomija, prema agenciji Blumberg, ima jednu od najvećih stopa rasta u EU i biće među 20 zemlja sa najvećim rastom u svetu. Zemlja dobija i sve uticajniju ulogu na međunarodnoj sceni, naročito tokom ukraijnske krize u kojoj je zauzela čvrst stav protiv Rusije. Iz Poljske potiče i aktuleni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je pre toga bio premijer iz Građanske platforme.

Mladi su uglavnom nezadovoljni i zasićeni etabliranim partijama, izjavio je "Gardijanu" Kšištof Bobinski, politički komentator blizak Građanskoj platformi. Mnogi misle da je vreme za promene ali neće glasati za Pravo i pravdu već za stranke koje "prave buku".

Komorovski je u kampanji isticao da, glasajući za njega, građani igraju na sigurno. Kao bivši ministar odbrane, on će se zalagati za jačanje istočnog krila NATO kao "odgovor na pretnju iz Rusije i Kremlja," najavio je njegov pomoćnik i bivši poslanik Platforme Pavel Zalevski.

Komorovski takođe podržava pro-zapadne aspiracije Ukrajine, Gruzije i Moldavije, kažu njegovi saradnici.

Stranka Pravo i Pravda je zasada skoncentrisana na to da Duda uđe u drugi krug. Ukoliko u tome uspe "uslediće dve nedelje koje će prodrmati poljsku politiku", obećava portparol njegove stranke, piše Ekonomist.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet