Vatikan: Ženama koje su abortirale biće oprošteno ako se pokaju

Žene koje su abortirale i osobe koje su im u tome pomogle mogle bi da dobiju oprost greha povodom predstojeće 50. godišnjice od završetka Drugog vatikanskog sabora.
Žene koje su abortirale i osobe koje su im u tome pomogle mogle bi da dobiju oprost greha povodom predstojeće 50. godišnjice od završetka Drugog vatikanskog sabora.

Jubilej se obeležava od decembra 2015. do novembra 2016. i biće prilika za katolike da traže oprost za svoje grehove, a koordinator jubileja, italijanski nadbiskup Rino Fizikela, rekao je za agenciju Ansa da bi na listi grehova mogao da se nađe i abortus.

Papa Franja najoštrije osuđuje abortus, koji se prema zakonu Katoličke crkve kažnjava ekskomunikacijom, osim ako je obavljen pod prisilom. Međutim, rimokatolički poglavar Horhe Begoljo, poreklom Argentinac, više puta je pokazao da je osetljiv na sudbinu miliona žena i brojne katolkinje, koje svake godine prekinu trudnoću. Oprost bi mogle da dobiju žene, ali i lekari i svi oni koji su pomogli da se obavi prekid trudnoće. Uslov je, naravno, da pokažu da se iskreno kaju za svoje grehe.

Papa je ranije, osuđujući abortus, izjavio da je "zastrašujuće čak i pomisliti da postoje deca, žrtve abortusa, koja nikad neće ugledati svetlost dana".

  • janko

    11.05.2015 21:10
    @Anonimus Наша црква је мала маца за ове.
    narocito pahomej
  • Misha

    11.05.2015 21:09
    Vatikan: Ženama koje su abortirale biće oprošteno
    Samo pitaj neku od tih pokajnica:

    "Za koje grehe srca si se pokajala? Da li si posle pokajanja ostala ista osoba ili si se promenila? Ako si ista osoba, pokajanje je lažno, a ako si doživela promenu svog srca (motiva) u čemu si se promenila?"

    Naravno, neće moći da odgovori.

    Otpala crkva zastupa ljudske a ne Božje zapovesti, tako da posle takvog "pokajanja" osoba ostaje ista kao i pre pokajanja. Za razliku od ljudskih zapovesti koje se bave formom ponašanja, Božje zapovesti ukoravaju grehe srca i posle pokajanja čovek je druga osoba. Kada se neko pokaje što je ubio drugog čoveka, on će se pokajati za mržnju i posle istinskog pokajanja, biće slobodan od mržnje. Onaj ko se kaje za abortus, on se ne kaje ni za kakve grešne motive, jer nije abortus uradio iz mržnje. Zato i posle pokajanje ostaje ista osoba. Po Svetom pismu "ko mrzi na brata svojega, ubica je ljudski".
  • 11.05.2015 13:50
    Наша црква је мала маца за ове.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.