Turistima se savetuje da u Grčku nose dovoljno gotovine

Turisti iz Srbije ne bi trebalo da putuju u Grčku bez veće količine gotovog novca, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj.

Turisti iz Srbije ne bi trebalo da putuju u Grčku bez veće količine gotovog novca, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj i skrenuo pažnju da su građani Grčke od prošlog četvrtka do juče iz banaka podigli dve milijarde evra.

Komentarišući odluku da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, Krulj je rekao da je dolaskom Sirize na vlast dobar deo bogatih Grka počeo da prebacuje novac van zemlje.

Ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Srbije ukazao je na razliku između stavova Nemačke i Austrije, sa jedne, i Francuske sa druge strane, precizirajući da je francuski ministar finansija rekao da se "eventualnim izlaskom Grčke iz evrozone dolazi na nepoznato tlo", što ne bi bilo dobro ni za EU, ni za finansijska tržišta, ni za samu Grčku.

Krulj je objasnio da sporazumom u Lisabonu nije predviđeno da jedna zemlja izađe iz evrozone, a kako stvari trenutno stoje, ta bi država morala da izađe iz EU. "Kada imate jedinstveno monetarno tržište i kada jedan član te monetarne jedinice izađe, to pravi sistemski problem koji se onda prenosi na celo tržište i na sve zemlje koje su deo tog tržišta", upozorio je Krulj.

I turistima iz Austrije savetuju da nose novac

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije savetuje turistima iz ove zemlje koji putuju na odmor u Grčku da sa sobom ponesu dovoljno gotovine. Prema preporuci turisti iz Austrije bi trebalo da sa sobom ponesu novca dovoljno za čitav period planiranog boravka.

"U Grčkoj može doći do dužih čekanja ili nestašica prilikom podizanja gotovine u bankama. Takodje i bankomati mogu biti nedovoljno snabdeveni gotovinom, tako da podizanje novca ne može uvek biti osigurano. Zato se preporučuje da za čitav planirani odmor turisti ponesu dovoljno gotovine", navodi se u preporuci na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Bez limita za strane turiste

Grčka vlada poručila je da neće biti ograničenja za strane turiste prilikom podizanja novca iz banaka u toj zemlji. Vlasti u Atini odlučile su da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

"Svako ko poseti ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da obave transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji", navedeno je jutros u saopštenju grčke vlade.

Podsećamo da će banke u Grčkoj biti zatvorene cele nedelje, a Grci će sa bankomata moći da podignu do 60 evra dnevno.

  • 11b

    29.06.2015 19:25
    ne kapiram ...
    Ne kapiram bas ovaj deo gospodina Krulja za to da ako neko nije u evro zoni i ne koristi objedinjenu valutu mora da napusti EU. Sta je sa madjarskom? Forinta je i dalje glavna tamo...
  • 29.06.2015 13:54
    Na granicama viđene kolone džeparoša kako strpljivo čekaju na ulazu...
  • Milan

    29.06.2015 09:01
    Kontrola kapitala
    Jovo, kontrola kapitala znaci da su svi novci zamrznuti u okviru drzave - sem gotovine i tih 60 eur koje mogu da dignu dnevno.

    Tako da tvoj poslovni plan nije sprovodljiv :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.