U Izraelu dozvoljeno prisilno hranjenje zatvorenika

Parlament u Jerusalimu doneo je zakon kojim je omogućeno prisilno hranjenje zatvorenika koji štrajkuju glađu, a usmeren je pre svega na palestinske zatvorenike.
Parlament u Jerusalimu doneo je zakon kojim je omogućeno prisilno hranjenje zatvorenika koji štrajkuju glađu, a usmeren je pre svega na palestinske zatvorenike.

Uprkos snažnim protivljenjima, koalicija premijera Benjamina Netanjahua je posle dugotrajne parlamentarne debate usvojila zakon sa 46 glasova "za" i 40 "protiv" u Knesestu koji ima 120 poslanika.

Izrael je već neko vreme zabrinut zbog mogućnosti da neki od Palestinaca u pritvoru umre zbog štrajka glađu i da to onda izazove talas protesta na okupiranog Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Međutim, izraelsko lekarsko udruženje, koje prisilno hranjenje smatra medicinski riskantnom vrstom torture, pozvalo je izraelske lekare da ne poštuju ovaj zakon.

Zakon sudijama omogućava da nalože prisilno hranjenje ili lekarski tretman ukoliko postoji opasnost po život zatvorenika, čak i kada on to odbija.

Palestinci u izraelskim zatvorima su tokom proteklih godina često organizovali štrajkove glađu protestujući zbog pritvora. Mnogi od njih su završili u bolnici a njihovo teško zdravstveno stanje je zaoštrilo napetost među Palestincima, preteći da u slučaju smrti nekog od njih dovede do nemira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.