Dačić prisustvovao otvaranju novog Sueckog kanala

Egipat je danas sa mnogo pompe svečano otvorio novoprošireni Suecki kanal, koji je egipatska vlast na čelu sa predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem izgradila, u nastojanju da podstakne ekonomski razvojzemlje nakon pet godina nestabilnosti, javio je AP.

Egipat je danas sa mnogo pompe svečano otvorio novoprošireni Suecki kanal, koji je egipatska vlast na čelu sa predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem izgradila, u nastojanju da podstakne ekonomski razvoj
zemlje nakon pet godina nestabilnosti, javio je AP.

El Sisi je, obučen u ceremonijalnu vojnu uniformu, na svečanost u grad Ismailiju doputovao vojnim helikopterom, a potom se ukrcao na jahtu koja je plovila Sueckim kanalom tokom ceremonije.

Jahtu su pratili ratni brodovi, a nadletali su je helikopteri i borbeni avioni, dok je egipatski predsednik stajao na palubi i otpozdravljao građanima na obali. U jednom trenutku, uz njega je stao i jedan dečak, obučen u vojnu uniformu, koji je nosio egipatsku zastavu.

Svečano otvaranje novoproširenog Sueckog kanala pratile su jake mere bezbednosti, a prisutni su bili strani državnici, među kojima su, francuski predsednik Fransoa Oland, kralj Jordana Abdulah, Bahreina Hamad Bin Isa Al Kalifa, kao i premijer Grčke Aleksis Cipras, palestinski predsednik Mahmud Abas i predsednik Sudana Omar al Bašir.

Prisutan je bio i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Egipćani su napravili veliki napor kako bi svetu poklonili ovaj dar radi razvoja, izgradnje i civilizacije, rekao je El Sisi na svečanosti otvaranja. On je istakao da su Egipćani pokazali sposobnost da zakorače u budućnost radi prosperiteta čovečanstva, preneo je AP.

Širom Egipta danas su se vijorile nacionalne zastave, a svuda su bile i okačene parole u kojima se izražavala podrška vladi El Sisija i hvalili njeni rezultati. Egipatska vlada je današnji dan proglasila za nacionalni praznik.

  • ST

    07.08.2015 05:56
    U svakoj corbi...
    ...mirodjija...
  • 07.08.2015 03:23
    El Sisi hahaha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet