Slovačka će tužiti EU zbog kvota

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će Slovačka tužiti EU sudu u Luksemburgu zato što joj je većinskim glasanjem o pitanju izbeglica nametnula kvote.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će Slovačka tužiti EU sudu u Luksemburgu zato što joj je većinskim glasanjem o pitanju izbeglica nametnula kvote.

On je rekao da Slovačka odbija da primenjuje tu odluku i najavio da će tužba zbog silom nametnutih kvota biti spremna u roku od dva meseca. "Kvote su iracionalne i završiće blamažom. Mi smo suverena država i odbijamo diktaturu većine u tako osetljivom pitanju. Vlada neće primeniti pravosnažnu odluku koju su usvojili ministri unutrašnjih poslova i tužiće EU sudu. Imamo na to pravo", kazao je Fico.

Slovački premijer upozorio je da Slovačka ne može da dozvoli da EU funkcioniše tako što bi velike zemlje preglasavale male. "Ako bi to bilo tako, to bi bio kraj EU", kazao je Fico i dodao da će Slovačka prema izbeglicama iskazivati elementarnu solidarnost, prema svakome kome je potrebna.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas da Slovačka nema za šta da se stidi niti kome mora da se pravda. "Slovačkoj ne prete nikakve sankcije. Trenutno su u toku 43 procesa protiv Slovačke, nije to ništa neuobičajeno", kazao je Lajčak o eventualnim sankcijama za to što je Slovačka odlučila da odluku ne primeni i ne primi izbeglice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet