Švedska izbeglice smešta u zatvore

Švedska bi mogla da iskoristi ispražnjene zatvore i vojne kasarne za smeštaj rekordnog broja izbeglica, saopšteno je danas iz švedske Vlade.
Švedska bi mogla da iskoristi ispražnjene zatvore i vojne kasarne za smeštaj rekordnog broja izbeglica, saopšteno je danas iz švedske Vlade.

Švedski ministar za migraciju Morgan Johanson rekao je da Švedska može da smesti 7.000 azilanata, koji sedmično pristižu u luke i na stanice, ali će biti u problemu ako oni nastave da stižu tim tempom duži period.

"Suočeni smo sa najvećim prilivom izbeglica od Drugog svetskog rata. Ukoliko se ovako nastavi sedmicu za sedmicom, onda će nam biti potreban dodatni smeštaj", naglasio je Johanson.

Švedska politika prema azilantima mnogo je povoljnija nego u ostalim članicama EU, zbog čega je jedna od glavnih destinacija za ljude koji beže od rata i nasilja na Bliskom istoku i Africi. Sirijci u Švedskoj imaju automatsko pravo na trajni boravak.

Agencija za migracije je u julu predvidela da će Švedska ove godine primiti 74.000 zahteva za azil, ali će, zbog obima krize, taj broj, najverovatnije, biti mnogo veći. Švedska Vlada zato planira da izradi spisak imovine u vlasništvu države i državnih kompanija u kojim bi mogla smestiti izbeglice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet