Racije širom Belgije, mogući teroristički napadi u Rimu

Belgijske vlasti pokrenule su racije na šest različitih lokacija u oblasti Brisela kako bi se ušlo u trag Bilalu Hadfiju, koji je prošle nedelje izvršio bombaški napad u Parizu.
Belgijske vlasti pokrenule su racije na šest različitih lokacija u oblasti Brisela kako bi se ušlo u trag Bilalu Hadfiju, koji je prošle nedelje izvršio bombaški napad u Parizu.

Zvaničnik kancelarije belgijskog federalnog tužilaštva naveo je da se racije izvode u Molenbeku i drugim oblastima Brisela. Bilal Hadfi je identifikovan kao jedan od trojice napadača na stadionu u Parizu.

Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da bi želeo da se u parlamentu izglasa amandman na ustav koji bi omogućio da se produži vreme pritvora za osumnjičene za terorizam bez optužnice.

U Švedskoj prvi put "visoka opasnost"

U Švedskoj je prvi put u istoriji proglašena "visoka opasnost" od terorističkih napada i uzbuna je podignuta na četvrtu od pet mogućih kategorija, saopštila je švedska bezbednosna služba SAPO. Prema definiciji SAPO četvrti nivo znači da je verovatnoća izvršenja terorističkih napada velika.

Generalni direktor SAPO Anders Tornberg rekao je u sredu uveče na konferenciji za medije da se sumnja da jedna osoba planira terorističke aktivnosti u zemlji. Tornberg je odbio da pruži dodatne informacije o osumnjičenom.

Upozorenje na moguće napade u Italiji

Američke vlasti upozorile su vladu u Rimu na moguće napade militanata u Italiji, čije bezbednosne službe tragaju za pet sumnjivih lica, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni.

Đentiloni je rekao da su "mogući teroristički napadi na baziliku Svetog Petra u Rimu ili milansku katedralu ili Skalu". "Naše snage bezbednosti od juče rade na identifikovanju pet osoba", rekao je ministar državnoj televiziji RAI.

Italija je posle napada u Parizu povećala stepen bezbednosne uzbune na drugi nivo, iznad kojeg je samo situacija kada je na zemlju izvršen direktan napad.

Đentiloni je rekao da je Ambasada SAD u Rimu preporučila turistima da budu naročito oprezni u određenim delovima Italije, ali im nije savetovala da ne idu na ta mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet