EU razmatra uvođenje viza građanima SAD i Kanade

EU razmatra da li da uvede vize za građane SAD i Kanade, što je potez koji bi mogao da podigne tenzije jer Brisel pregovara o trgovinskom sporazumu sa Vašingtonom.
Samo su Velika Britanija i Irska izuzete iz zajedničke "vizne politike" EU, a Evropska komisija mora do 12. aprila da odluči da li će uvesti vize državama koje su postavile slične uslove za jednu ili nekoliko zemalja-članica EU.
 
Vašington i Otava zahtevaju vize od državljana Rumunije i Bugarske koje su ušle u EU 2007. godine. SAD zahtevaju vize i od državljana Hrvatske, Kipra i Poljske.
 
- Očigledno je potrebna politička debata i odluka po tako važnom pitanju. Međutim, postoji realna opasnost da će EU uvesti vize državljanima SAD i Kanade - rekao je neimenovani zvaničnik EU.
 
Pitanje je da li bi takav korak bio praktičan, s obzirom da bi se na taj način ozbiljno ugrozila ogromna i unosna turistička industrija u EU. Zvaničnici SAD i Kanade u misijama u Briselu nisu bili dostupni za komentar.
 
Autor: Srna

Teme

eu
  • Miki

    08.04.2016 12:30
    ..
    A zasto Srbija ne uvede vize za Ameriku i Veliku Britaniju?Mi ovde dok dobijemo vizu treba cekati i po mesec dana i placati..Jasno mi je da nasa vrhuska ima diplomatske pasose pa ih i ne zanima ovo moje pitanje,samo da ih podsetim da se posle mandata vracaju pasosi a onde se ide u red za vizu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet