Građani ne mogu da dobiju pasoše zbog obaranja tendera

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH poništila je i četvrti tender za nabavku pasoša, piše Dnevni avaz.
Građani ne mogu da dobiju pasoše zbog obaranja tendera
Foto: Pixabay
 
To je učinjeno pošto je i kompanija iz Francuske uložila žalbu, tako da građani ponovo ostaju bez pasoša. Dodaje se da je francuska kompanija uložila žalbu jer je tenderska dokumentacija bila, u najmanju ruku, sumnjiva i sadržavala je uslove koje su mogle ispuniti samo tri kompanije u svetu.
 
Ranije je doneta odluka da pasoš za građane BiH ostane isti, odnosno da tehnološki proces izrade i presonalizacije pasoša bude identičan procesu koji se trenutno primenjuje i koji relizuje kompanija "Milbauer". Ovakav proces izrade pasoša u potpunosti onemogućava pravljenje zaliha pasoških knjižica.
 
Izradom polikarbonata prozirne, višeslojne tanke folije bave se isključivo tri kompanije u svetu, što znatno sužava konkurenciju i BiH dovodi u nepovoljan položaj. Tenderom je predviđeno da kompletna oprema za koričenje, spajanje, uvezivanje i ušivanje pasoške knjižice ostaje u vlasništvu dobavljača.
 
Propisanu tehnologiju mogu ponuditi samo tri kompanije u svetu i to za cenu znatno veću u odnosu na druge ekvivalentne tehnologije koje koristi celi niz naprednih država Evrope i sveta. Polikarbonat, kažu sagovornici "Avaza", ne koristi nijedna evropska država, pa ni SAD.
  • hoo

    16.06.2017 12:59
    Dobar deo Bosanaca se ne opterecuje s tim jer su uzeli nase pasose. Ne znam samo po kom osnovu su ih dobili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet