Nemačke televizije odbacile film o antisemitizmu

Nemački dnevnik "Bild" postavio je na svom sajtu dokumentarni film o antisemitizmu, koji su uradile televizije Arte i WDR, ali koji su odlučile da ga ne emituju, što je izazvalo burnu diskusiju.
Nemačke televizije odbacile film o antisemitizmu
Foto: 021
Visokotiražni "Bild" saopštio je da je svesno ušao u pravni rizik, jer prava za prikazivanje filma ima TV Arte, ali, kako je istakao glavni urednik lista Julijan Rajhelt, borba protiv antisemitizma je u Nemačkoj od velikog značaja, a postavljanje na sajt treba da omogući građanima da sami ocene film.
 
Film "Izabrani i izopšteni - mržnja prema Jevrejima u Evropi", kako prenosi Dojče Vele, naziv je filma koji je naručio WDR od producenta Joahima Ssredera. Njegov projekat o antisemitizmu u Evropi 2015. godine je podržalo uredništvo televizije Arte. U decembru 2016. godine, nadležna WDR urednica Sabine Rolberg je odobrila film i prosledila ga Arte-u.
 
Međutim, programski direktor Arte, Alan Le Diberde, odbio je da emituje film uz tvrdnju da u velikoj meri zaobilazi dogovoreni koncept. Film je trebalo da bude sniman u više evropskih zemalja, ali, kako je ocenjeno, u najvećoj meri je fokusiran na Nemačku, Francusku i Bliski istok.
 
Producent i režiser Šreder i njegova koautorka Sofi Hafner snimili su desničarske demonstracije, ali i demonstracije antifašističkog bloka Antifa u Nemačkoj, poslanike Bundestaga, navodno antijevrejske nevladine organizacije u Gazi i Ramali i predgrađe Pariza Sarsel u kome živi velika jevrejska zajednica.
 
Ssreder, na momente, kritikuje da se evropska finansijska pomoć zloupotrebljava za antiizraelsku politiku, da i Antifa i desničari javno šire antisemitsku ideologiju ili govori o tome kako se Jevreji u Francuskoj osećaju ugroženo.
 
"Žao nam je što urednička provera na WDR-u nije bila u skladu sa važećim standardima naše kuće", saopštila je WDR, a nemački dnevnik "Tagescajtung" kritikuje takvu argumentaciju, tvrdeći da je reč o profesionalcima, posebno kada se radi o odgovornoj urednici sa višegodišnjim iskustvom Sabini Rolberg.
 
Istoričari, kao što su Mihael Volfzon i Gec Ali hvale film i kritikuju odluku da se ne emituje. "Čitava priča je beskrajno sumnjiva", piše Ali za list Berliner cajtung, optužujući Arte za cenzuru. Slično argumentuje i Šarlote Knoblauh, koja je u pismu upućenom TV arte ocenila da je ta televizija u "opasnoj zabludi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet