Crnogorci dobili kod za jezik i potvrdu da crnogorski nije varijanta srpskog

Crna Gora dobila je međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO 639 međunarodnog standarda.
Crnogorci dobili kod za jezik i potvrdu da crnogorski nije varijanta srpskog
Foto: Pixabay
To je poručio direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" sa Cetinja Bogić Rakočević, navodeći da će oznaka za crnogorski jezik biti CNR, prenose Novosti.
 
Odluku je doneo Ujedinjeni savetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. 
 
Komitet iz Vašingtona je potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, kako je to donedavno zamerano. To znači, kako je rekao Rakočević, da crnogorski jezik ima lingvističku prepoznatljivost. 
 
Naziv crnogorskog na engleskom je "montenegrian", na francuskom "montenegrin", a u originalu "crnogorski jezik" na latinici i ćirilici.
  • Raviola Vera

    14.12.2017 14:31
    Jezici
    Top Lista Nadrealista - Jezici.
  • xx

    12.12.2017 16:23
    Jupi naucio sam jos jedan jezik :) Alo bre vojvoDJaneri sta se odma koprcate ...
  • Vazd Tibi

    12.12.2017 13:31
    Pozzzzz
    Istorija i vreme se ne mogu zaustaviti, a kroz neki period ce se ova okupacija srpskog dela juzne zemlje od strane domacih prodanih dusa, potpomognuti sa fasistima iz Amerike, samo pamtiti kao neko rdjavo vreme...
    Volim Crnu Goru, ljude koji zive tamo, imam dosta prijatelja i svi mi govore to i nadaju se ponovnom srpskom jedinstvu, ali dok i oni ne naprave svoj "5. oktobar", nece se nista promeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet