Slovačka će sprečiti da posredničke agencije profitiraju od uvoza radnika sa Balkana

Premijer Slovačke Robert Fico je najavio da će u 2018. vlada doneti mere kako bi od niske nezaposlenosti profitirali Slovaci, a ne strane posredničke agencije, uvozom radne snage sa Balkana ili iz trećih zemalja.
Slovačka će sprečiti da posredničke agencije profitiraju od uvoza radnika sa Balkana
Foto: Pixabay
Među strancima iz zemalja van EU koji rade u Slovačkoj najviše je radnika iz Srbije čiji je broj za godinu dana udvostručen.
 
"Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela - puno imigranta iz zemalja u razvoju. Spreman sam zato da ove godine usvojim mere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage", napisao je Fico na Fejsbuku.
 
Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.
 
"Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da pre svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard", napisao je premijer.
 
Ficova vlada planira da izvrši pritisak na privredu da poveća plate i zabrani "damping" - da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, pre svega Ukrajince i Srbe, za manje plate, i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.
 
Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izneo je da među stranim radnicima u Slovačkoj ima najviše građana Srbije - u 2017. godini 12.259, dok je Ukrajinaca u Slovačkoj radilo 4.626. U 2017. je broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao za 6.800.
 
Već u 2018. na zapošljavanje će uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.
 
U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana "trećih zemalja". Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.
 
Podsetimo, upravo jedna posrednička agencija uz Novog Sada je pod lupom inspekcije zbog nezakonitog slanja radnika iz Srbije u Slovačku. Opširnije o tom slučaju OVDE.
  • Мунгос

    23.01.2018 17:38
    Баш су лепа ова Словачка имена, као што је Роберт, ….. ецтра.
  • Мунгос

    23.01.2018 17:36
    Уопште ми није јасан овај премијер Robert Fico, зашто се буни што неко хоће да ради код њега? Па то је лепо, други раде, ја лежим.
    Можда је неко из Европске Уније љут због тога?
    Па, ако је љут, онда је то друго питање.
  • Marko

    23.01.2018 15:02
    Aha - kako da ne.
    Slovacka profitira zahvaljujuci ovakvim radnicima/situacijama. Isto je bilo sa kopacima zlata, sa kopacima dijamanata, sa beracima pamuka, jabuka ... samo je novo vreme pa se sada sklapaju televizori, auta, telefoni, kompjuteri.

    Ovakvo stanje je normalna praksa u Kini. Decenijama.

    Prosta matematika:
    - slovaci odlaze u druge zemlje, za vecim platama
    - srbi dolaze, ilegalno i rade njihov posao za manje plate
    - radnika konstantno nedostaje
    - uvoz radnika je neminovan, jer je investitorima obecano (kao i ovde)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet