VMRO-DPMNE ne odustaje od 35.000 amandmana

Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE saopštila je da nema nameru da odustane od 35.000 amandmana na zakon o jezicima, dan nakon što je predsednik Sobranja Taljat Džaferi najavio brzo rešenje problema nastalog ogromnim brojem amandmana na taj akt.
VMRO-DPMNE ne odustaje od 35.000 amandmana
Foto: Pixabay
"U radnim grupama Sobranja, u kojima učestvuje VMRO-DPME, ne raspravlja se o zakonu o dvojezičnosti. Stav VMRO-DPMNE je nepromenjen. Smatramo da zakon izlazi iz ustavnih okvira, da je neprimenjiv, te da donosi rizike koji mogu da izazovu dalekosežne posledice", navodi se u saopštenje te stranke.
 
VMRO-DPMNE je optužio vladajuću koaliciju da pokušava da uvede ovaj zakon na mala vrata i po skraćenoj proceduri. Džaferi je u utorak najavio da neće biti parlamentarne rasprave o ovom zakonu.
 
Podseća se da je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sredinom januara odbio da potpiše Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji. Ivanov je, obrazlažući odluku, rekao da se zakon kosi sa Ustavom. Taj akt će se ponovo naći pred poslanicima Sobranja.
 
Sobranje je, nedelju dana pre toga, sa 69 glasova "za", potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet