VIDEO: Ceo Izrael zastao i dva minuta ćutao u sećanje na žrtve Holokausta

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je danas, tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u nacističkom Holokaustu u Drugom svetskom ratu.
Dan sećanja na žrtve Holokausta, koji se danas obeležava u Izraelu, jedan je od najtužnijih u kalendaru te zemlje.
 
Na zvuk sirene vozila su zaustavljena na ulicama i auto-putevima. Vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila i pešaci su zastali u hodu, pognuvši glave, sećajući se onih koji su stradali.
 
Ceremonije se danas održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu Knesetu biće pročitana imena onih koji su ubijeni na ceremoniji nazvanoj "Svaka osoba ima ime". Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u Holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu. Mesta za zabavu, restorani i kafei su zatvoreni i TV i radio stanice emituju dokumentarne programe.
 
Obeležavanje Dana Holokausta počelo je sinoć u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, gde je zapaljeno šest baklji u spomen na žrtve. Obraćajući se okupljenima premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da velika lekcija iz Holokausta da se "ubilačko zlo" ako mu se ne suprotstavljamo "širi brzo i preti celom čovečanstvu".
 
"Danas takođe ubilački režim preti nama, preti celom svetu, taj režim direktno objavljuje da namerava da uništi jevrejsku državu", rekao je on, aludirajući na Iran.
 
Netanjahu je upozorio Teheran da "ne testira odlučnost Izraela" i da su događaji poslednjih dana, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji, "pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije".
 
U 2:30 po izraelskom vremenu u počeće "Marš živih" u Poljskoj u prisustvu predsednika Izraela Ruvena Rivlina.
 
Dan sećanja na Holokaust prvi put je obeležen još 2. decembra 1942. godine, kada su priče očevidaca o nacističkim koncentracionim logorima počele da se šire Evropom. Iako je ostatak sveta odbio da poveruje u ta dešavanja, jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom na taj dan nije radilo već je postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.
 
Trećina Jevreja u svetu ubijena je u Holokaustu. Izrael je osnovan posle Drugog svetskog rata 1948. godine i hiljade preživelih pobegli su u tu zemlju.
 
  • Ja..opet

    13.04.2018 08:48
    Gamadi? Pripadnike svih ostalih naroda koji žive na teritorijama okupiranim od strane Izraela nazivate gamadima ???' Gaza,Zapadna Obala, Golanska visoravan.... sve je to jevrejska država otela u krvi.

    Izraelska "demokratija" - ništa šta nije jevrejsko - nije dobro !!

    https://www.youtube.com/watch?v=X9fe4m0UAg4

    Poštovanje SVIM žrtvama pogroma ali veliko ne fašizmu države Izrael. !!!!
  • Tata Ikun

    13.04.2018 07:19
    Kada bi se to kod nas uradilo u znak sećanja na sve žrtve fašističkog terora i ustaša u NDH, mislim da bi pola stanovništva skakalo od sreće ili bi ih u najboljem slučaju bilo "baš briga", a naravno javile bi se razne NVO da izjave kako u Srbiji ponovo cveta mržnja itd itd...
  • V

    12.04.2018 19:27
    @Marko
    ...onda kada većina Srba ne bude negirala ili opravdavala (a ne znam šta je gore od ta dva): Srebrenicu, višegodišnju opsadu i granatiranje Sarajeva, razrušen Vukovar, raketiranje Zagreba, istorijskog jezgra Dubrovnika, aparthejd na Kosovu, etničko čišćenje u Vojvodini, "hladnjače" po užoj Srbiji itd, itd.
    Deluje da je jedina šansa za pomirenje da svako na svoje žrtve jednostavno zaboravi, tipa bilo-prošlo. Jer niko na ovim prostorima ne ume da prizna svoje greške i oprosti tuđe, a to je jedino što treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.