Generalni štrajk u Grčkoj pred početak letnje sezone

Hiljade radnika u grčkom privatnom i javnom sektoru, uključujući i zaposlene u javnom saobraćaju, s izuzetkom metroa, u avio i brodskim kompanijama i u medijima učestvovaće danas u generalnom štrajku i "Danu akcije širom zemlje".
Grke su na generalni štrajk, na startu turističke sezone, pozvali Generalna konfederacija zaposlenih Grčke (GSEE) i najveća sindikalna organizacija ADEDI.
 
Kako javlja grčka novinska agencija ANA, gradski autobusi i trolejbusi će danas skratiti jutarnje i večernje smene, dok u četvrtak neće uopšte raditi zbog 24-časovnog štrajka koji je proglasila federacija njihovih sindikalnih organizacija.
 
Vozači tramvaja će takođe danas delimično obustaviti rad, i voziće u periodu od između 9 i 21 čas.
 
Avio-kompanija Egean Erlajns je upozorila putnike na promene reda letenja i otkazivanje letova u sredu zbog obustave rada zaposlenih u kontroli letenja od 10 do 13 časova u Atini. Šest letova Egean Erlajnsa i Olimpik Era biće otkazano, a vreme poletanja na 50 linija će biti promenjeno, o čemu putnici mogu da se informišu na vebsajtovima tih avio-kompanija ili pozivanjem svog putnog agenta.
 
Od danas će, takođe, tokom naredna 24 sata ostati usidreni i svi brodovi širom grčkih luka na poziv njihovog sindikalnog saveza Panhelenik Simen (PNO).
 
"Raspuštanje fonda socijalne pomoći i oduzimanje sve njegove pokretne i nepokretne imovine, uništavanje sastava posada putničkih brodova, navodno novo povećanje doprinosa za osiguranje, kao i novi rezovi osnovnih i dopunskih penzija i neisplaćene beneficije posadama, rast nezaposlenosti u (brodskoj) industriji, rad na crno bez uplaćivanja doprinosa, kršenje radnih prava i stalno pogoršanje socijalne sigurnosti i nepokrivanje troškova lečenja aktivnih i penzionisanih pomoraca, ne može i ne treba da ostane bez odgovora", naveo je u saopštenju PNO.
 
Generalnom štrajku će se pridružiti i svi privatni i javni mediji u Grčkoj, uključujući i novinsku agenciju ANA, koji neće raditi 24 sata, počev od danas od 6 sati ujutro, objavilo je Udruženje sindikata novinara u Atini, ESHEA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet