Izbori u Sloveniji, građani biraju novi parlament

Građani Slovenije danas biraju novi saziv parlamenta, a prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima kada će se znati koja će od 25 stranaka dobiti relativnu većinu od 90 mandata, a time i priliku za sastavljanje buduće koalicione vlade.
Predizborne ankete najavljuju pobedu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i ako se to ostvari, on će treći put dobiti mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra. Međutim, svojom predizbornom strategijom smanjio je mogućnost dobijanja koalicionih partnera jer ga levica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.
 
Drugo mesto u anketama dobila je protekle nedelje Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa prošlogodišnjeg konkurenta Boruta Pahora na predsedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smenu generacija u politici i najavama da će disciplinovati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sisteme. Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je poslednjih dana to kategorički demantovao.
 
Prema predviđanjima, Janšina stranka u novom bi sazivu parlamenta mogla dobiti oko četvrtine mandata, što po nekim računicama znači da bi morao da nađe barem dva koalicionka partnera ako želi da dobije većinu u parlamentu i formira novu vladu.
 
Zato mora da računa na veći uspeh demohrišćanske Nove Slovenije (NSI) nego što joj daju ankete i ulazak Slovenske pučke stranke (SLS) u parlament iako je u nedelji pre izbora bila daleko od potrebnih četiri odsto glasova.
 
Slovenski analitičari upozoravaju da bi se po jednom scenariju mogla ponoviti situacija kakva je bila nakon izbora 2011. godine kada vladu sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) nije uspeo da sastavi njen čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković iako je dobio najviše glasova i mandat za njeno sastavljanje. To je iz drugog pokušaja uspelo upravo Janši sa rezervne druge pozicije, ali ta vlada nije dugo izdržala pa joj je nakon godinu i po dana izglasano nepoverenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.