VIDEO: Najmanje 100 poginulih u erupciji vulkana u Gvatemali, potraga prekinuta

Broj poginulih u erupciji vulkana Fuego na Gvatemali dostigao je 100, a potraga za preživelima danas je privremeno obustavljena zbog opasnosti po spasilačke radnike, saopštili su zvaničnici.
Portparol agencije za upravljanje nacionalnim katastrofama CONRED Dejvid de Leon rekao je da bi građani trebalo da se drže dalje od opasne oblasti.
 
Institut za vulkanologiju Gvatemale naveo je da se nastavlja aktivnost vulkana i da narednih dana postoji mogućnost novog izbacivanja mešavine pepela, blata vode i kamenja visokih temperatura i preporučio da se ne ostaje u zahvaćenoj zoni. Institut je takođe upozorio na rizik od klizišta zbog jakih kiša koje su pale.
 
Erupcija se dogodila u nedelju kada je vulkan koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale izbacivao lavu i pepeo iz kratera 3.763 metara u vis. Vulkan je izazvao pustoš u selima na njegovim obroncima. Broj poginulih u nizu erupcija dostigao je 100, saopštila je policija.
 
U erupciji je 46 ljudi povređeno, a 12.089 je evakuisano. Katastrofa je na raznim nivoima pogodila ukupno 1,7 miliona stanovnika Gvatemale.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.