Podneta prijava protiv SPC zbog izgradnje crkve na Rumiji

Crnogorski pokret podneo je Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore krivične prijave protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog izgradnje crkve na Rumiji, i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi kojima se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
Podneta prijava protiv SPC zbog izgradnje crkve na Rumiji
Foto: 021.rs
Iz Crnogorskog pokreta su naveli da su prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podneli zbog krivičnog dela devastacije i prisvajanja kulturnog dobra, kao i zbog krivičnog dela raspirivanja nacionalne i verske mržnje.
 
"Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filjala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršena je devastacija i prisvajanje kulturnog nasleđa, a napravljeno je i krivično delo raspirivanja nacionalne i verske mržnje, upereno protiv Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca", navodi se u saopštenju CP, prenosi RTCG.
 
Prijava protiv nepoznatih počinilaca, potpisanih kao "Srpski narod Boke", podneta je zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslavu 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja, a na celoj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine.
 
"Tim plakatom namerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili meta zločinačkih pohoda srpske vojske i žandarmerije. To krivično delo je u neposrednoj vezi sa krivičnim delom ugrožavanja nezavisnosti", navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta.
  • Lord

    24.10.2018 15:43
    Propaganda i laži
    Muka, ali doslovno mi je muka od izvrtanja istorije koje ovi Milogorci rade. Kao da su najradikalniji potomci onih Zelenaša, koji su se 1919. digli protiv ujedinjenja. Neka pročitaju kako je dočekana srpska vojska u Crnoj Gori 1918, u kranjem slučaju, nek pročitaju proglas samog kralja Nikole iz oktobra 1918, gde navodi da u Crnoj Gori žive najbolji Srbi i Jugosloveni. U kome se zalaže za Jugoslaviju (ali kao konfederaciju, pod njegovim vođstvom). Ustav Kraljevine CG, sva dokumenta i pre i posle 1914. godine govore o tome da je to srpska država - uz to su se nazivali jedinom srpskom zemljom koja nije pala pod Turke. A sada? Pod agresivnom propagandom naslednika Sekule Drljevića (fašističke marionete) negira se cela crnogorska prošlost.
  • Петровград

    24.10.2018 13:20
    Мило је демократа,
    а Лукашенко је последњи европски диктатор.

    НАТО мерила.
  • Piško

    24.10.2018 11:29
    ...
    Počeo je proces koji će SPC polako ali sigurno svesti na ograničenu nacionalnu instituciju sa imovinom u inostranstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet