Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života

Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
Foto: Pixabay
Korist bi se najviše osetila u siromašnijim zemljama, pokazala je britanska analiza, ali bi se takođe drastično smanjila smrtnost od srčanih bolesti u bogatijim zemljama.
 
Male ribe bogate su hranjivim materijama s niskim karbonskim otiskom, iako tek nešto više od četvrtine ulovljenih pojedu ljudi. Ostatak se pretvara u riblje brašno i riblje ulje, kojima se u uzgoju hrane skuplji plodovi mora poput lososa i pastrmka.
Naučnici su istraživali može li zamena unosa crvenog mesa ovim ribama smanjiti stopu bolesti i spasiti živote.
 
Hronične bolesti čine oko 70 odsto svih smrti u svetu, kažu naučnici, a bolesti srca, rak creva, dijabetes i moždani udar gotovo polovinu (44 odsto) te brojke.
Naučnici su izračunali potrošnju crvenog mesa u narednim decenijama u 137 zemalja i procenili mogućnost njihove zamene za male ribe koristeći istorijske podatke o ribolovu. Projekcija je pokazala da bi takva zamena mogla sprečiti između 500.000 i 750.000 smrti na globalnom nivou do 2050. godine, naročito kada su u pitanju bolesti srca.
 
Istraživači su priznali da mala riba nije dovoljna da zameni crveno meso, ali su sugerisali da bi mogla biti "alternativa koja obećava".
 
Naglašavaju da postoji "potreba ograničenja potrošnje crvenog mesa koje intenzivno ispušta gasove sa efektom staklene bašte i prelaska na hranu koja je zdrava i ekološki prihvatljiva" u pokušaju da se "smanji teret" hroničnih bolesti povezanih s ishranom u narednim decenijama.
  • @Vidra

    02.05.2024 22:27
    Papaline su 300din/kg, za te pare mozes samo iznutrice da kupis
  • Vidra

    02.05.2024 19:33
    Sardine luksuz
    Najjeftinije sardine su oko 1150 din po kilogramu (nisam siguran da li tu računaju i ulje) a često idu i preko 2000 din po kilogramu. Za to može da se kupi dosta crvenog mesa. Inćuni se teško nalaze kod nas i koštaju astronomski. Obično ih možete naći u teglicama gde su fileti nalepljeni na zid teglice a iznutra je ulje. Mislim da je sirotinja tu isključena odmah. Takođe, količina soli u takvim inćunima je takva da ih možete koristiti kao začin u jelu a ne kao samo jelo.
  • w/e

    02.05.2024 17:36
    cool
    Ljudi su od kada postoje jeli crveno meso i nisu patili od navedenih bolesti. Kardiovaskularne bolesti i kanceri gotovo da nisu ni zabelezeni do pre 100-150 godina. Jos jedno beskorisno istrazivanje, u kome i sami kazu da riba ne moze da zameni crveno meso, ali eto radili smo nauku radi nauke da bi objavili jos jedan neverodostojan rad, ciji rezultati se po pravilu NE mogu reprodukovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće