Danas nastavak pregovora Rusije i Ukrajine

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije biće nastavljeni u sredu, javlja TASS.
Kako navodi agencija, pozivajući se na ukrajinski list Zjerkalo nedeli, nova runda pregovora zakazana je za 2. mart.
Beloruski politikolog Jurij Voskresenski rekao je za RIA Novosti da će članovi delegacija Rusije i Ukrajine u utorak uveče početi da pristižu u Belorusiju, kako bi učestvovali u drugoj rundi pregovora.
 
On je dodao da će pregovori biti održani na poljsko-beloruskoj granici.
 
Prva runda pregovora održana je u ponedeljak, a razgovori su trajali pet sati.
Zbog situacije u Ukrajini, u Njujorku je počelo vanredno zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da primer Ukrajine "jasno pokazuje u šta se za ljudska prava pretvara svetski poredak zasnovan na pravilima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika".
 
"Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine", istakao je Lavrov.
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da prekine rat u Ukrajini i povuče sve svoje snage, dodajući i da Alijansa neće slati trupe ili borbene avione da pruže podršku Kijevu jer ne želi da postane deo sukoba.
 
"NATO je odbrambeni savez, mi ne tražimo sukob sa Rusijom. Rusija mora odmah da zaustavi rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine i u dobroj veri se uključi u diplomatske napore", izjavio je Stoltenberg.
 
Ambasador Ukrajine u Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je da je predao zahtev Ukrajine za prijem u EU Filipu Leglizu Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsedava Savetom EU.
 
"Prijava je registrovana. Proces je počeo", napisao je Čencov na Tviteru.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je u ponedeljak zvanični zahtev da se ta zemlja pridruži Evropskoj uniji. Zelenski je zatražio od Brisela trenutno članstvo u Uniji po posebnom postupku pošto se brani od napada ruskih snaga.
  • V

    01.03.2022 17:25
    Ukrajnski helikopteri i dalje imaju na sebi crvene petokrake :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.