Oland: Pripremaju se masovna otpuštanja posle izbora

Socijalistički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Oland izjavio je da očekuje talas otpuštanja posle drugog kruga sledeće nedelje.

Socijalistički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Oland izjavio je da očekuje talas otpuštanja posle drugog kruga sledeće nedelje.

On je obećao da njegova vlada neće sedeti skrštenih ruku dok kompanije otpuštaju radnike. Oland (57) je favorit za pobedu u drugom krugu 6. maja, u kome mu je protivnik aktuelni predsednik Nikola Sarkozi, uglavnom zbog toga što konzervativni lider nije uspeo da održi obećanje da će smanjiti visoku stopu nezaposlenosti u drugoj privredi po veličini u evrozoni.

Sarkozi, koji bi tako postao prvi predsednik u poslednjih više od 30 godina koji nije osvojio drugi mandat, pre dva dana je zadobio novi udarac kada je stopa nezaposlenosti dostigla najveći nivo od septembra 1999. godine. Stopa nezaposlenosti u Francuskoj 30 godina nije pala ispod sedam odsto.

Oland je rekao da su sindikati upozoravali da kompanije pripremaju otpuštanja posle okončanja predizborne kampanje tokom koje je Sarkozi učinio sve što je bilo u njegovoj moći da izbegne propadanje velikih kompanija. "Sindikati su svesni toga. Pripremaju se odluke koje su bile odložene. Naša pobeda nije ono što će pokrenuti planove o otpuštanju posle 6. maja", rekao je Oland. Izgledi da socijalista postane presednik Francuske prvi put od kada je Fransoa Miteran napustio tu funkciju 1995. godine nimalo se ne sviđa nekim investitorima.

Olandovo obećanje da će ponovopokrenuti pregovore o sporazumu o budžetskoj disciplini, koji je osmislila Nemačka, izazvalo je strah od povratka u krizu evrozone. Ali Oland je upozorio rukovodioce u biznisu da neće stajati po strani dok oni izbacuju radnike na ulicu. "Mi moramo reći ovim kompanijama da ovo nećemo mirno prihvatiti, već da ćemo reagovati", kazao je Oland.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet