Bolivija nacionalizovala elektroenergetsku kompaniju

Bolivijski predsednik Evo Morales je nacionalizovgao glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, dve nedelje nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španskog Repsol-a.

Bolivijski predsednik Evo Morales je nacionalizovgao glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, dve nedelje nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španskog Repsol-a.

Morales je izjavio da je nacionalizacija španske Red Electrica Corp (Ree) , daje naciji kontrolu nad električnom mrežom, te da energija mora biti pod kontrolom Vlade, usput još jednom odobravajući potez argentinske predsednice Kristine Fernandez de Kiršner za nacionalizaciju naftnog giganta YPF iz matičnog španskog Repsol-a (REP).

"Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše", rekao je Morales u Vladinom saopštenju. On je naredio vojsci da stražare nad imovinom kompanije.

Morales, 52-godišnji saveznik venecuelskog predsednika Huga Čaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

1. maja 2010, on je nacionalizovao četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA.

  • 03.05.2012 06:21
    RESPECT!!!
  • 03.05.2012 06:18
    TAKO TREBA!
    Vreme je bilo da već jednom Južna Amerika digne glavu.To je pravi put
  • ns

    02.05.2012 21:35
    Bravo!
    Strateske resurse treba svaka zemlja da zadrzi za sebe. Bez toga je u robovskom odnosu.
    Najveca prevara proslog veka je Cikaska ekonomska skola na celu sa Miltonom Fridmanom. Juzna Amerika je iskusila tornado neoliberalizma i pogubne posledice po narod. Sada vise ne trpe to i svaka im cast sto su rekli NE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet