Članovi "Grinpisa" upali u nuklearku u Francuskoj

Nekoliko desetina aktivista iz organizacije "Grinpis" upali su u nuklearnu elektranu na jugu Francuske. Posle nekoliko sati su uhapšeni.
Nekoliko desetina aktivista iz organizacije "Grinpis" upali su u nuklearnu elektranu na jugu Francuske. Posle nekoliko sati su uhapšeni.

Aktivisti su ušli u kompleks elektrane "Trikastin", u južnom regionu Drom oko 5.00 časova ujutru.

Oni su razvili transparente sa porukama "Trikastin: nuklearna nesreća" i "Fransoa Oland: predsednik katastrofe", saopštila je portparol "Grinpisa" Izabel Filip.

Tokom "opsade" nuklearke pustili su i video snimak na kome piše "Trikasten: nuklearni incident" i prikazali sliku ogromne pukotine formirane preko fasade jedne od zgrada u okviru elektrane.

Do sredine prepodneva, svi aktivisti, njih 29, su uhapšeni i zadržani u obližnjoj policijskoj stanici, objavljeno je na veb sajtu francuskog ogranka Grinpisa.

Među uhapšenima, čije je hapšenje trajalo nekoliko sati, bilo je Francuza, Italijana, Rumuna, Španaca, Rusa, Portugalaca, Švajcaraca, Nemaca i Belgijanaca.

Vlada je saopštila da razmatra mogućnost strožih kazni za takva dela, koja se trenutno mogu procesuirati samo kao ilegalni upadi.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da ima poverenja u francuske vlasti nadležne za nuklearnu bezbednost.

"Dobili smo sve garancije da se nuklearna bezbednost apsolutno poštuje", istakao je Oland.

Govoreći na konferenciji za štampu, Oland je rekao da Francuska veoma vodi računa o nuklearnoj bezbednosti i da je učinjeno sve da bi se uverilo da se ta nuklearna bezbednost potpuno poštuje.

Francuska je jedna od nuklearno najzavisnijih zemalja na svetu, sa reaktorima koji proizvode oko 80 odsto njene električne energije.

Tokom 2008. godine u elektrani u Trikastenu zabeleženo je nekoliko incidenata koji su izazvali negodovanje anti-nuklearnih grupa, uključujući curenje uranijuma u dve obližnje reke i oslobađanje radioaktivnih čestica iz cevi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet