Uskoro svakodnevna prognoza vremena u svemiru

Meteorološki servis "Met Office" uskoro uvodi uslugu pružanja dnevnih informacija o vremenu u svemiru.
Meteorološki servis "Met Office" uskoro uvodi uslugu pružanja dnevnih informacija o vremenu u svemiru.

Dvadesetčetvoročasovni servis će na ovaj način pomoći biznismenima i vladinim institucijama tako što će im davati upozorenja na solarne oluje koje mogu ometati rad satelita, radio komunikacija i energetskih mreža.

Prva vremenska prognoza u svemiru trebalo bi da bude objavljena na proleće 2014. godine, javlja BBC. "Met Office" pokušaće da razvije bolje načine predviđanja vremenskih prilika u svemiru u saradnji s National Oceanic SAD-a i Amospheric Administration. Za ovaj projekat Kancelarija za poslovanje Velike Britanije izdvojila je 5,5 miliona evra.

Vreme u svemiru uslovljava kretanje energetskih čestica sa Sunca. Solarni bljeskovi i oluje u Sunčevoj atmosferi poznati kao koronini izbačaji, su snažan izvor potencijalne destruktivne solarne oluje. Oni imaju potencijal da oštete osetljive satelitske komponente i induciraju dovoljno jake strujne udare da oštete energetske mreže na Zemlji. Nestanak struje na Kvibeku 1989. godine bio je uzrokovan upravo solarnom olujom.

Aktivnosti na Suncu dožive vrhunac svakih 11 godina kada solarna emisija bude najintenzivnija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet