Mađarska: Osuđen za zločine iz 1956.

Sud u Budimpešti osudio je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Belu Biškua na pet i po godina zatvora zbog zločina nad civilima posle antisovjetske pobune 1956.
Sud u Budimpešti osudio je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Belu Biškua na pet i po godina zatvora zbog zločina nad civilima posle antisovjetske pobune 1956.

Bišku sada ima 92 godine. On je bio član privremenog Izvršnog komiteta Komunističke partije Mađarske pošto je oktobra 1956. SSSR ugušio pobunu.

Taj komitet formirao je naoružanu miliciju koja se svetila nad civilima. Pripadnici te formacije su, između ostalog, nasumično pucali u masu ljudi na dva protesta, jedan u Budimpešti, drugi u Šalgotarjanu, i tako ubili 49 ljudi.

Bišku je danas proglašen krivim i po drugim tačkama optužnice, uključujući i negiranje zločina koje je počinio komunistički režim, a negirao je i Holokaust, što je u Mađarskoj zabranjeno zakonom.

  • 13.05.2014 19:05
    A oni od 1941. do 1945. umiru od starosti, jer izgleda i pored dokaza nisu bili zločinci.
  • 13.05.2014 18:44
    Konačno suprotstavljanje fašista sa svima koji su im nekada stajali na putu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet