Sin vođe Hamasa bio špijun za Izrael

Islamistički militantni pokret Hamas imao je čitavu jednu deceniju u svojim najvišim redovima krticu, mladića čije su porodične veze u tom pokretu išle tako duboko da je bilo gotovo nezamislivo da bi on mogao da počini izdaju, pišu američki mediji.
Islamistički militantni pokret Hamas imao je čitavu jednu deceniju u svojim najvišim redovima krticu, mladića čije su porodične veze u tom pokretu išle tako duboko da je bilo gotovo nezamislivo da bi on mogao da počini izdaju, pišu američki mediji.

Njegovo tajno ime bilo je Zeleni princ i po njemu je snimljen istoimeni dokumantarac u SAD, koji je prikazan na filmskom festivalu "Sandens", a uskoro će početi da se prikazuje i u američkim bioskopima.

Pravo ime mu je bilo Moab Hasan Jusef. On je izdao svog oca šeika Hasana Jusefa, osnivača Hamasa, špijunurajući za Izrael.

Jednu deceniju u najvišem rukovodstvu Hamasa bio je špijun čovek koji se nije mogao zamisliti u takvom poslu. Tajno ime dobio je po zelenoj boji zastave Hamasa, a informacije je prenosio izraelskoj bezbednosnoj službi Šin bet od 1997. do 2007. godine. Izdavao je poruke koje su razmenjivali palestinski lideri, upozoravao na napade i pomagao da se uhvate osumnjičeni teroristi.

U isto vreme uzdigao se i u islamističkoj organizaciji i u izraelskoj obaveštajnoj zajednici. On se kasnije hvalio da je sprečio zaveru za ubistvo bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa i da su zahvaljujući njemu uhapšeni mnogi komandari Hamasa i konstruktori bombi.

Špijunirao je sopstvenu porodicu za vladu koju je ona smatrala okupatorskom. Za Izrael je bio veoma vredan. Sada ima 36 godina, živi u Loš Anđelesu , primio je hrišćanstvo i radi kao instruktor joge, piše američki magazin "Daily Beast". Svojoj porodici na Zapadnoj obali ne može nikada da se vrati.

U nedavnim emisijama američkih TV mreža Si-En-En (CNN) i Foks apelovao je na predsednika SAD Baraka Obamu da podrži Izrael, upitavši: "Koliko još ratova će Hamasu biti dozvoljeno da vodi?".

Pre samo dve decenije činilo se da će ići očevim stopama jer Hamas, kako je rekao u dokumentarcu, "nije bio samo pokret za nas, već porodični biznis".

Pre Jusefa samo jedan špijun je izdavao Arape za Izrael na tako visokom nivou. Bio je to Ašraf Marvan, zet egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, koga je angažovao Mosad i koji je obavestio Izrael uoči junskog rata 1973. godine da će biti napadnut.

Osvrćući se u pomenutim emisijama na mrežu tunela koje je Izrael pronašao na svoje iznenađenje tokom najnovije ofanzive Jusef je predvideo da će kada se rat okonča biti mnogo komisija za istragu u Izraelu. Odnosi špijuna i izraelske agencije pogoršali su se kada se Jusef zainteresovao za naklonost svog oca za primirje s jevrejskom državom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.