FOTO: Pronađeni skeleti nemačkih vojnika, sa šlemovima i oružjem

Na oko 90 kilometara od centra Berlina su pronađeni ostaci tela nemačkih vojnika iz Drugog svetskog rata.
Na oko 90 kilometara od centra Berlina su pronađeni ostaci tela nemačkih vojnika iz Drugog svetskog rata.

Ništa ne bi bilo čudno da uz njih nisu pronađeni šlemovi, čizme i oružje.

Tim arheologa otkrio je skelete u predgrađu glavnog nemačkog grada, a koji pripadaju vojnicima Vermahta koji su poginuli pokušavajući da odbiju rusko prodiranje u poslednjim danima rata.

U aprilu 1945. godine više od milion ruskih vojnika pod komandom maršala Georgija Žukova, napali su nemačke pozicije poznate pod nazivom Vrata Berlina. Sa druge strane, snage Trećeg rajha brojale su oko 110.000 vojnika.

Napad je trajao tri dana kada je probijena linija kod Zelova, a prilikom kog je poginulo 12.000 Nemaca i najmanje 5.000 Rusa. Pronađeni skeleti smatraju se ostacima vojnika poginulih prilikom spomenutog probijanja.

Na mestu pronalaska arheolozi su postavili drvene krstove u znak poštovanja prema mrtvima.

  • W

    04.10.2014 08:55
    @Dejan
    I ti ces sad denacifikovanoj Nemackoj da drzis predavanja, dok se u tvojoj drzavi ulicom opusteno nose obelezja kolaboracionista cetnika, pa cak i nacisticka obelezja.
    Danas je nemacki narod primer antifasistickog drustva, a Nemacka sa svojim socijalnim i gradjanskim pravima primer moderne drzave koju treba da sledimo.
  • Građanin

    04.10.2014 08:08
    Nemačka već skoro 100 godina ima nevladinu organizaciju koja traga za zemnim ostacima nemačkih vojnika iz I i II svetskog rata. Stara se da se vojnici identifikuju a da se ostaci premeste u spomen-kosturnice. Isključivo humana misija i ništa više, ništa manje. Zato ne razumem osude u komentarima ovde. Organizacija je http://en.wikipedia.org/wiki/German_War_Graves_Commission
    A samo na teritoriji Srbije se nalaze ostaci oko 25.000 nemačkih vojnika, procena je Volksbund-a. Uglavnom su to streljani zarobljenici koji su se predavali partizanima tokom povlačenja iz Grčke pred kraj rata, u nadi da će im životi biti pošteđeni.
  • Dejan

    02.10.2014 19:34
    Svedok
    Baš se raznežih, a još ako se radi o SS trupama, pa ima i suze da mi krenu. Kao sad odjednom arheolozi kopaju i nabasaju na kosture, pa ko reko, hajde da im odamo počast. Kakva bljuvotina. I sad ceo svet gleda krst sa šlemom i nekako mu se stavlja na znanje da su i vojnici Vermahta bili samo ljudi. Da, bili su ljudi, i to isti oni koji su divljali istočnom Evropom i Rusijom, činili najgnusnije zločine, obožavali i slepo slušali Firera i satrape mu. E to su ljudi koji su tamo iskopani. O kakvom poštovanju oni govore?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet