VIDEO: Policajac u dečaka pucao nekoliko sekundi po dolasku

Policija Klivlenda objavila je danas video-snimak na kom se vidi kako su policajci u nedelju 12-godišnjeg Tamira Rajsa ubili za nekoliko sekundi po dolasku do rekreativnog centra, pri tom ga tri puta upozoravajući da podigne ruke uvis.

Policija Klivlenda objavila je danas video-snimak na kom se vidi kako su policajci u nedelju 12-godišnjeg Tamira Rajsa ubili za nekoliko sekundi po dolasku do rekreativnog centra, pri tom ga tri puta upozoravajući da podigne ruke uvis.

Ono što je upečatljivo sa snimka jeste brzina kojom je pucano, navodi Asošijeted pres. Američka novinska agencija javila je da se na snimku vidi kako se dečak igra replikom pištolja i povremeno razgovara mobilnim telefonom. AP navodi da se na jednom delu snimka vidi da je dečak sedeo za piknik-stolom i u jednom trenutku ustao, dok mu je sa desne strane prišao policijski automobil, otvorila se suvozačeva vrata odakle je policajac pucao u njega sa udaljenosti manje od tri metra.

"En-Bi-Si njus" (NBCNews) izvestio je da nema tonskog snimka, ali da je predstavnik policije Ed Tomba saopštio da je policajac tri puta doviknuo da podigne ruke uvis. Prema pisanju medija, na replici pištolja nije bilo narandžaste oznake koja ukazuje da pištolj nije pravi, a ni dispečer policijskoj patroli nije preneo reči dojavljivača da je u pitanju najverovatnije igračka.

Saopšten je identitet policajca koji je ubio Tamira i to je Timoti Leman (Loehmann), za kog se navodi da je 26-godišnji početnik koji je počeo da radi u klivlendskoj policiji u martu. Drugi član patrole bio je 46-godišnji Frenk Garmbek (Garmback), koji u tom policijskom odeljenju radi od 2008. godine. Obojica su na plaćenom odsustvu dok tužilac ne odluči da li će podizati optužnicu protiv njih.

Tužilac obećao ispitivanje postupanja policije

Ubistvo dečaka u Ohaju dogodilo se usred protesta širom SAD zbog odluke Velike porote da ne pokreće krivični postupak protiv belog policajca koji je ubio nenaoružanog 18-godišnjeg mladića Majkla Brauna u Fergusonu u državi Misuri, 9. avgusta.

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je aktivistima za građanska prava da će ministarstvo pravde detaljno ispitati način rada policije u Fergusonu.

 

  • Misfit

    28.11.2014 11:06
    Samo da dodam
    'murica!
  • 27.11.2014 15:36
    Tačno tako. U Americi svaki drugi crnac nosi oružje sa sobom. Vrlo česti su oružani obračuni među njima. A dešava se da deca uzmu pištolj od svojih roditelja. To policajac nije mogao da zna, dali ta osoba vitla sa pravim pištoljem ili ne, i odreagovao onako kako od policajca traže.
  • @ sasa

    27.11.2014 13:53
    Idi u Ameriku i udji na bilo koji njihov aerodrom, stanicu podzemne zeleznice ili slicno i iz zezanja vikni "Allahu Akbar". Ima da te ubiju kao zeca. To sto je za tebe bilo igra za njih si bio opasni terorista samoubica koji je svakog trenutka mogao da se digne u vazduh i sa sobom pobije jos pedesetak ljudi. A kada budu skontali da si se ti ipak samo zezao prošao voz, postaces obicna statisticka greska a na konferenciji za medije ce reći da si dobio to sto si trazio. Tako i za ovog klinca. Tamo ima puno dece koja ubijaju, pljackaju, terorisu ljude. Nemaju oni vremena da se zezaju sa proverama. Olade dete očas posla. Ono dvoje klinaca sto operisu po Beogradu i pljackaju starce i imaju preko 300 krivicnih prijava i ovde im niko nista ne moze, oni bi odavno oladili vec tamo negde posle pete krivicne prijave. Kod nas najstariji od te dvojice moze slobodno jos pune dve godine da pljacka i eventualno jos nekog ubije dok ne postane krivicno odgovoran. Onaj mladji ce to moci jos pune tri godine da radi. Kod Amera je zakon da ako si nesto mogao da uradis a da je to svojstveno da rade stariji onda ces tako i odgovarati i nema veze sto imas recimo 12 godine. Ako treba dobices dozivotnu, smrtnu ili kakvu god presudu. Sa oružjem u rukama tamo si pretnja broj jedan koju treba eliminisati pa makar bio u kolevci. To ih je stogodišnja praksa naucila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.