Nemački mediji: Srbija ne podržava Šešeljevu politiku

O Srbiji se trenutno sve može reći, ali sigurno ne da podržava politiku lidera SRS Vojislava Šešelja o takozvanoj velikoj Srbiji, ocenjuju danas nemački mediji.

O Srbiji se trenutno sve može reći, ali sigurno ne da podržava politiku lidera SRS Vojislava Šešelja o takozvanoj velikoj Srbiji, ocenjuju danas nemački mediji.

"Dve najvažnije zemlje zapadnog Balkana ponovo su u političkom klinču", piše Tiroler tagescajtung onlajn i prenosi da je hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao posetu Beogradu zakazanu za sredinu decembra.

Taj list navodi da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne dozvoljava da mu drže "lekcije iz demokratije" i citira njegovu izjavu: "Nismo mi vreća za udaranje". Radio "Dojče vele", podsećajući da je Šešelj posle 11 godina pušten iz Tribunala u Hagu zbog toga što boluje od raka, prenosi da mediji navode da je Evropski parlament doneo rezoluciju protiv Srbije, jer se navodno nije dovoljno distancirala od Šešeljevog govora mržnje.

Oni prenose Vučićevu izjavu da "mi nemamo ništa zajedničko sa Šešeljem". "I zaista, o Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku "velike Srbije", zaključuju nemački mediji. Srbija, kao najveća zemlja u regionu, smatra da je druge zemlje nepravedno tretiraju, prenose mediji u Berlinu i podsećaju da je prethodnih dana svuda na Kosovu bilo zastava sa granicama takozvane velike Albanije i, kako navode, Beograd se oseća ugroženim.

Mediji navode novi spor i sa Crnom Gorom. "Premijer Milo Đukanović je kao teroristu žigosao Gavrila Principa, srpskog atentatora, koji je ubistvom u habsburškog prestolonaslednika pre 100 godina izazvao svetski rat", navode mediji.

Ponovo je oživljen i dugogodišnji spor sa Albanijom, prekinutom fudbalskom utakmicom na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i odlaganjem istorijske posete premijera Edi Rame, a Tirana je zabranila uvoz lekova iz Srbije. "Srbija ne zna šta ju je snašlo. Glavni cilj Evropske unije u regionu je politički mir Balkana. Sada Brisel ima gomilu novih "gradilišta", piše Tiroler tagescajtung onlajn.

"Dorstener cajtung", reagujući na rezoluciju EP o Šešelju, prenosi reči sprskog premijera. "Oni koji su podneli ovu rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije. Članovi EP očigledno nisu znali o čemu glasaju. Zašto daju podstrek mržnji, ksenofobiji i aveti prošlosti", kritikovao je srpski premijer rezoluciju EP.

Taj list podvlači da zvanična Srbija nema ništa zajedničko sa politikom Šešelja. "Kronen cajtung" piše da su se povratkom Šešelja u Srbiji "na muci našli baš premijer Vučić i predsednik Nikolić". "Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su s njim raskrstili tek u jesen 2008. I dok Vučić pokušava da se distancira od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za reč", navodi list.


  • Ivan S.

    30.11.2014 19:03
    Većina stanovništva jeste za Šešeljevu veliku Srbiju, a bili bi u manjini samo zato što shvataju koliko je to neizvodljivo. Najbolje bi bilo da Vojvodina postane nezavisna država, i onda se Srbija ne bi graničila sa mrskom joj Hrvatskom. Red bi bio da je sličnu rezoluciju izglasala i Skupština Vojvodine zato što se direktno tiče i nje, jer za Šešelja je Srbija sve do Kelebije.
  • Fica

    30.11.2014 18:29
    hm
    Poceli Nemci da nas brane od nas samih.
    Jos kako Srbi misle slicno sta i Seselj nego cute.
    Srbi nikada nece moci da se pomire da u EU eventualno budu sluge a ne proporcionalno ravnopravni partneri.
    Takodje se nikada nece desiti da Srbi pristanu da Kosovo i Metohija budu deo Velike Albanije.
  • naivci

    30.11.2014 17:59
    nemci
    hahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet