BiH: Sedam učenica zatrudnelo na ekskurziji

Čak sedam učenica osnovne škole u jednom malom mestu u BiH zatrudnelo je tokom petodnevne ekskurzije, rekao je nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić.

Čak sedam učenica osnovne škole u jednom malom mestu u BiH zatrudnelo je tokom petodnevne ekskurzije, rekao je nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić.

Babić je rekao je da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnose, a kao razlog za to vidi nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema vaspitanju dece. Istakao je da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posledica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja.

"U RS se između 15 i 18 odsto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 odsto spontanih pobačaja i između pet i deset odsto prevremenih porođaja", precizirao je Babić.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra "Univerziteta u Sarajevu", rodila je 31 maloletnica, četiri su su stare 15 godina, deset 16 godina i 17 pacijentica od 17 godina.

Problem maloletničkih trudnoća u BiH iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih devojčica između 13 i 15 godina.

Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić kaže da je strašno da devojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. On je upozorio da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični. "Očigledno je da deca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posledice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne sme se dopustiti da decu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara", rekao je Mehmedbašić.

  • laki

    17.12.2014 15:51
    @sasa
    Ja ne zam gde si ti živeo u to vreme, ali ja sam živeo u jedan civilizovani uređeni svet gde su vladale pravila postavljene od roditelja. Znaš ti koje batine dobila moja majka kao pubertetlija samo zato što umesto 23.00 sata došla kući u 24.00 sati. Da devojka u tim godinama ostane trudna, pa oterali bi je od kuće i rodbina, društvo, svi bi se odrekli nje. A isto je bilo i u moje vreme. Znaš ti koji bi skandal bio da posle udaje muž otkrije da ona nije nevina? Nemoral, sex u to vreme kod nas među mladima nije bilo, ali za koju god bi saznali da se sexa, i devojke i momci svi bi je zaobilazile u širokom luku. Srećom takvih devojaka vrlo vrlo malo bilo. U ono vreme svest dece, odgovornost i ozbiljnost je bila daleko veća, upravo zbog mogućih posledica od reakcije okoline. I zahvaljujući odgovarajućim merama roditelja i pravila koje danas nema. I vidimo kakve su rezultati. Zlo koje ne može biti veće.
  • Andrija Šrek

    17.12.2014 15:19
    !!
    Dooobra exkurzija bila...
    Šalu na stranu, ovo je samo još jedna posledica toga što se u školama predaju verske doktrine (koje SVE zagovaraju da se NE koriste kontraceptivna sredstva bilo koje vrste!), umesto seksualnoga obrazovanja, gde bi deca naučila kako da se zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.
    Pa su posle, kobajagi, svi u "šoku", licemeri!
  • Hehe

    17.12.2014 10:26
    @propast
    Pa najbolje da tuku trudnice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet