Medicinarima u Srbiji 30.000 dinara, u Nemačkoj 2.000 evra

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou rada posao čeka oko dvadeset sedam i po hiljada medicinskih sestara, tehničara i terapeuta.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou rada posao čeka oko dvadeset sedam i po hiljada medicinskih sestara, tehničara i terapeuta.

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i prirodnog odliva, stručnog kadra u Srbiji ima sve manje. Prošle godine više od 200 naših državljana, uglavnom medicinskog osoblja, preko Nacionalne službe za zapošljavanje otišlo je da radi u Nemačkoj, ali je mnogo veći broj onih koji su otišli samostalno.

Iako ima posao, medicinska sestra Jovana Repac sprema se da novo radno mesto potraži u inostranstvu.

"Odlučila sam da idem u Norvešku pre svega zbog finansijskih razloga, boljih uslova za rad, stabilnije zemlje. Za to se pripremam tako što učim norveški jezik i kada budem na određenom nivou znanja pokušaću da nađem posao tamo", priča Jovana Repac.

Dok u Komori medicinskih sestara i tehničara više od 100 medicinara mesečno traži potvrdu o članstvu, potrebnu za zapošljavanje u inostranstvu, samo Kliničkom centru Srbije u Beogradu nedostaje hiljadu medicinskih sestara.

"Postojeći kadar ne može da postigne obim poslova koji se od njega traži, jer nedostatak je i nemedicinskog osoblja, a samim tim medicinske sestre su izložene onome što nije u njihovom delokrugu rada", objašnjava Ljiljana Nešović, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS.

Plata medicinske sestre u Srbiji je 32-35.000 dinara, a u Nemačkoj i Norveškoj za isti posao, bez nostrifikacije diplome dobijaju do 2.000 evra. Na meti stranih poslodavaca nije samo medicinsko osoblje, oni traže i druge stručnjake.

"Ono što je sad aktuelno jeste zahtev poslodavca iz Slovenije za zapošljavanje 20 vozača teretnih vozila i imamo veliko interesovanje, u toku je proces odabira i nadam se da ćemo to završiti na najbolji mogući način", ističe direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Scenario podseća na Rumuniju, koju je posle ulaska u Evropsku uniju napustilo oko 20.000 medicinskih sestara i više od milion stručnih radnika koji danas rade u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.

I dok nema podataka koliko Srba godišnje odlazi u inostranstvo, prošle godine dozvole za rad u Srbiji dobilo je oko 2.900 stranaca. Uglavnom su to direktori velikih kompanija.

  • Duchess of Shangay

    16.03.2015 14:56
    @Liman
    Slazem se...u potpunosti...

    Samo pokusavam do objasnim, bezuspesno, da sa svotom od 2000EUR bilo gde na zapadu se ide iz bede u bedu...finansijsku.

    Ali postoje razlicit aspekti zivota napolju koji su ne kostaju nista...i koji se sigurno ne mogu meriti sa ostankom u Srbiji...i to je ono o cemu govorite...
  • liman

    16.03.2015 12:04
    Da li 2000 evra puno ili malo u Norveskoj je tema za razmisljanje, ali treba razmisliti i o uslovima rada, broju pacijenata, mogucnostima za usavrsavanje i napredovanje a ne samo o ciframa.
  • Student medicine

    16.03.2015 11:57
    Pazite sada ovu priču
    Završio sam srednju medicinsku školu sa prosekom 4,59.Sada studiram medicinu u Novom Sadu i 4. sam godina. Prosek mi je 9.45 i znam da ću prvi u generaciji naći posao... kako ? veza braćala , veza ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija