Kirbi: Vučićeva poseta SAD veoma uspešna

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je poseta premijera Aleksandra Vučića SAD bila veoma uspešna, kako u političkom, tako i u poslovnom smislu.
Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je poseta premijera Aleksandra Vučića SAD bila veoma uspešna, kako u političkom, tako i u poslovnom smislu.

On je za RTS poručio da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom.

Kirbi napominje da jedan od rezultata Vučićeve posete vest da će "Dženeral elektrika" 11. juna imati sastanak sa srpskim kompanijama koje žele da proizvode delove za njih, što je, kako ocenjuje, vrlo brzo.

"Kao što znate, ''Dženeral elektrik'' proizvodi različite stvari, od medicinske opreme, vetro-turbina, motora za avione i još mnogo toga. Oni traže srpske kompanije koje će proizvoditi određene delove", navodi Kirbi.

Prema njegovim rečima, dugoročnije gledano, može doći do ozbiljnije saradnje sa kompanijom "Friport" koja ulaže u bakar. "Ove godine, oni će uložiti skoro 19 miliona dolara u istraživanje i razvoj proizvodnje bakra u Srbiji. Ko zna, možda će ove godine napraviti i neki ozbiljniji ugovor sa topionicom u Boru", rekao je Kirbi u intervjuu za RTS.

Američki ambasador napominje da je kompanija En-si-ar već u Srbiji, i da će ove godine zaposliti još nekoliko stotina ljudi. "U svakom slučaju, postoje neke stvari koje se mogu brzo uraditi i neke za koje će biti potrebno vreme", dodaje Kirbi.

Na pitanje da li je podrška SAD evropskim integracijama Srbije bezuslovna ili se očekuje nešto zauzvrat, Kirbi uzvraća da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom. On smatra da je Srbija okrenuta Zapadu, u smislu gde ljudi pokušavaju da dobiju obrazovanje, gde odlaze da rade i žive.
  • Milanka

    08.06.2015 20:29
    niski start...sad
    Botovi start, skotovi napred marš na klepanje minusa. Jeaaaaa....
  • Botovi... start!

    07.06.2015 21:08
    Pogledajte hijerarhiju USA administracije
    Naravno da je uspešna.
    Kako, baš danas, veli Kirbi - Vučić radi domaće zadatke.
    A primio ga pomoćnik drugog sekretara.
    Hahahahaha!
  • Pinter

    07.06.2015 20:44
    Vucic je uspeo da dobije podrsku SAD za evropski put Srbije i da privuce americke investitore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.