Firme sa crne liste Ministarstva grade autoputeve u Srbiji

Iako je reč o projektima koji se finansiraju novcem građana Srbije, imena firmi koje učestvuju u izgradnji Koridora 11 dugo su bila van očiju javnosti.
Iako je reč o projektima koji se finansiraju novcem građana Srbije, imena firmi koje učestvuju u izgradnji Koridora 11 dugo su bila van očiju javnosti, međutim sada je CINS došao do podataka o njima.

Energoprojekt niskogradnja, građevinska firma koja je delom u državnom vlasništvu, ugovorila je u martu prošle godine izgradnju autoputa od Lajkovca do Ljiga u vrednosti od 155 miliona američkih dolara, bez PDV-a. Više od trećine tog novca, preko 60 miliona dolara, pripalo je konzorcijumu koga je Energoprojekt izabrao za podizvođača i u čijem sastavu se nalaze Nukleus iz Lazarevca, Inkop iz Ćuprije i C&LC Group iz Beograda.

Autoput od Lajkovca do Ljiga deo je takozvanog Koridora 11 za koji je Srbija do sada uzela preko 500 miliona evra kredita, koji će biti vraćani novcem iz budžeta. Srbija istovremeno gradi još jednu značajnu deonicu autoputa - Koridor 10, za koji je deo novca takođe obezbeđen iz kredita.

Na ovim važnim infrastrukturnim projektima u prvom planu su uglavnom izvođači radova koji formalno dobijaju posao, ali druge firme - podizvođači koji obavljaju radove, često ostaju nepoznate javnosti. Zbog toga Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), na osnovu podataka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljuje listu više od 200 preduzeća koja su do sada bila ili su još uvek uključena u izgradnju koridora u Srbiji. Reč je o firmama koje su Koridori Srbije imali u svojoj evidenciji zaključno sa avgustom 2014. godine.

Na listi su i preduzeća koja se sada nalaze na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Belu i crnu listu je Ministarstvo prvi put objavilo krajem prošle godine sa ciljem da se odvoje dobre od loših firmi koje učestvuju u radovima finansiranim novcem građana. Na njima se nalaze preduzeća i organizacije čija je delatnost projektovanje, izgradnja i nadzor u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Koridori Srbije kažu da vrše kontrolu podizvođača ali van njihovog domašaja ostaje veliki broj dobavljača i kooperanata, uglavnom najamnika radne snage i mehanizacije.

Više o ovim firmama, kao i o načinu na koji funkcionišu i rade na koridorima, možete pročitati u originalnom tekstu na CINS-ovom sajtu, odnosno OVDE.

  • Toma

    08.06.2015 09:44
    štas čudiš
    takvi su nam i putevi
  • 08.06.2015 09:40
    Ista banda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija